28.03.2023 | 05:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Škůdci ovocných stromů aktuálně

Portál www.agrorisk.cz, systém včasné výstrahy před negativními dopady počasí v zemědělství, nabízí denně na svých webových stránkách každému uživateli bezplatně aktualizovaný monitoring a devítidenní předpověď výskytu abiotických (neživých) i biotických (živých) škodlivých či omezujících rizik pro rostlinou produkci. Samozřejmostí jsou grafy předpovědi počasí na základě pěti předpovědních modelů.

Cílovou skupinu a uživatele výsledků tvoří zemědělci, především agronomové, rostlinolékaři a další pracovníci v rostlinné výrobě. Zatímco výběr abiotických faktorů vycházel jednoznačně z potřeb zemědělské praxe, jako jsou nutnost plánovat agrotechnické zásahy (např. déšť, silný vítr), či opatření směřujících k ochraně rostlin (např. jarní mrazíky), u biotických faktorů byl výběr omezen jejich závislostí na meteorologickém vývoji. Ambicí portálu je spojení ekonomického (např. přesné načasování aplikace pesticidů a hnojiv) a ekologického (např. omezení rizika úletu prostředků na ochranu rostlin, jejich průsak do podzemních vod) přístupu.

Současná situace

V těchto dnech nastávají příznivé podmínky pro začátek aktivity housenek obaleče jabloňového po přezimování a jejich rozlézání se na místa žíru. Doporučujeme sledování jejich výskytu na pupenech a větvích. V případě dosažení kritického počtu, tj. při výskytu tří a více listožravých housenek ve 100 listových nebo květních růžicích je doporučeno provádět ošetření.

Na některých lokalitách se blíží nebo již dochází k líhnutí vajíček mšice jabloňové. Kontrola přezimujících vajíček a líhnoucích se nymf první generace se provádí až do fáze zeleného poupěte. Ošetření je indikováno při výskytu 25 vajíček na jeden metr větviček nebo jedna až dvě kolonie na 100 listových růžic.

Nastávají příznivé podmínky pro líhnutí larev svilušky ovocné. Ochrana se provádí na základě předchozího zjištění přítomnosti přezimujících vajíček na dvou až tříletých větvích, v období vegetace se sleduje přítomnost svilušek na listech. Ošetření je indikováno při výskytu svilušek na více než 60 % listů nebo přítomnosti pěti a více svilušek na jeden list.*

Text a foto: doc. Mgr. Ing. Eva Hrudová, Ph.D. (Mendelova univerzita v Brně), Ing. Eva Svobodová, Ph.D., prof. Ing. Mgr. Miroslav Trnka, Ph.D., prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. (Ústav výzkumu globální změny AV ČR)

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down