18.03.2023 | 05:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Agroenvironmentálně-klimatická opatření v novém období

V souvislosti s novým programovým obdobím Společné zemědělské politiky (SZP) 2023–2027, které je realizováno v rámci Strategického plánu SZP, byly vypracovány též nové podmínky provádění agroenvironmentálně-klimatických opatření (AEKO). Nové podmínky se budou týkat samozřejmě i pěstitelů ovoce.

Ačkoliv Nařízení vlády o stanovení podmínek provádění AEKO je aktuálně stále ještě ve formě návrhu (v době přípravy tohoto článku), je v procesu meziresortního připomínkového řízení a může doznat ještě některých textových úprav, nějaká zásadní změna podmínek už se nepředpokládá.

Cílem navrhovaného nařízení vlády je umožnění poskytování podpory zemědělského hospodaření v agroenvironmentálně-klimatických opatřeních stanovením bližších podmínek provádění opatření v souladu s přímo použitelnými předpisy Evropské unie. Agroenvironmentálně-klimatická opatření zahrnují řadu podopatření, přičemž pěstitelů ovoce se týká především podopatřeníh) integrovaná produkce ovoce (IPO), eventuálně i podopatření d) krajinotvorné sady a titulu integrovaná produkce jahodníku (který je však zahrnut do podopatření j) integrovaná produkce zeleniny, víceletých produkčních plodin, jahodníku a brambor).

Minimální výměra pro zařazení do podopatření integrovaná produkce ovoce činí 0,5 hektaru zemědělské půdy s druhem zemědělské kultury ovocný sad. Při této příležitosti bychom chtěli upozornit, že do podopatření byl nově zařazen ovocný druh borůvka. Od letošního roku se tedy mohou do tohoto podopatření přihlásit též „borůvkáři“.

Text a foto Ing. Jana Kloutvorová a kol., Ovocnářská unie ČR, z. s.

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 3/2023.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down