19.03.2023 | 05:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dobrovolníci obnovují zahradu hospice na Svatém Kopečku u Olomouce

Obnovit zahradu v areálu hospice na Svatém Kopečku u Olomouce se rozhodla parta dobrovolníků, kteří tak chtějí zpříjemnit poslední chvíle života těžce nemocným či starým lidem. Dobrovolníci už v zarostlé zahradě před hospicem uspořádali několik brigád, při úpravě zanedbaného prostoru jim pomohly i děti z olomouckého dětského domova. Zároveň připravují projekt na zpřístupnění zahrady veřejnosti a vyhlásili finanční sbírku na její revitalizaci, řekla Věra Zukalová z organizace Dobré místo pro život, která stála u zrodu tohoto nápadu.

Záměr vdechnout zapomenuté zahradě opět život vznikl podle Zukalové náhodou při její nedávné návštěvě svatokopeckého hospice. „Při prohlídce jsme spolu s paní ředitelkou Martou Šťastnou stály na terase a já se jí jen tak zeptala, co je ta džungle dole. Odpověděla mi, že zahrada a já byla šokovaná. Sama jsem prošla před pár lety onkologickou léčbou a po každé chemoterapii jsem chtěla do lesa. Přišlo mi líto, že lidé, kteří odchází ze života, nemohou strávit čas v přírodě, mezi květinami a pod stromy,“ uvedla Zukalová.

V zanedbané zahradě stál cihlový domek a Zukalovou napadlo, že by bylo možné jej po úpravě zahrady proměnit v samoobslužnou kavárnu pro návštěvníky tohoto oblíbeného výletního místa, jejíž výtěžek by podpořil provoz hospice. Posléze záměr rozšířila. „Brzy jsem do týmu přizvala další odborníky a společně jsme si řekli, že tenhle prostor má pro nás Olomoučany daleko větší přesah a význam a pokusíme se o kultivaci celého prostředí. Když se narodí do rodiny dítě, všichni to slavíme. Když někdo odchází, zavíráme oči a děláme, že se nás to netýká. Chtěli bychom to téma odtabuizovat a dopřát lidem na konci života pozitivní okamžiky. Ono se to totiž týká každého z nás,“ podotkla Zukalová.

Dobrovolníci požádali o pomoc veřejnost. S úpravou zahrady v dubnu pomůžou fotbalisté SK Sigma Olomouc, pomoc přislíbila i nedaleká zoologická zahrada. „Firma ReFitClinic a Lázně Slatinice uspořádají 3. června pochod tzv. Dobrošlap z lázní do zahrady, kde budou na účastníky čekat například špekáčky, cimbálovka a pojízdná kavárna,“ uvedla Zukalová. Golfový klub z Vésky u Olomouce zorganizuje pod hlavičkou Dobrého místa pro život charitativní golfový turnaj.

Hospic na Svatém Kopečku je jediným ubytovacím zařízením tohoto typu v Olomouckém kraji, otevřen byl v bývalém poutním domě na Svatém Kopečku v roce 2002. V hospici je 30 lůžek ve 24 ubytovacích jednotkách. Jeho součástí je jídelna sloužící také jako společenská místnost, kuchyňské koutky pro návštěvy, zimní zahrada s knihovničkou, kaple, terasa či recepce.

Zdroj: ČTK*

Foto: www.kudyznudy.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down