10.03.2023 | 04:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Výsledky sklizně révy vinné za rok 2022

Svaz vinařů České republiky provedl koncem roku 2022 v pořadí již 27. výběrové šetření ke sklizni hroznů. Data o sklizni hroznů v ČR tak mapuje více než čtvrtstoletí. Tentokráte proběhlo zjišťování u 73 členských podniků s celkovou plochou 4321 ha plodných vinic (25,6 % plochy plodných vinic ČR), s 25 291 t sklizených hroznů, z toho bylo 9535 t hroznů prodáno, a celkem 18 837 t tuzemských hroznů bylo nakoupeno.

Z výsledků šetření vyplývá, že tuzemská produkce vína ročníku 2021 pokryje 35 % roční spotřeby vína v ČR. V posledních dvaceti letech vykazuje průměrný výnos hroznů v ČR velmi mírně klesající tendenci s meziročním kolísáním, trend za posledních deset let je opačný – mírně narůstající. Od vzniku vinařského zákona (1995) došlo k dlouhodobému poklesu výnosu o 0,15 t/ha, od roku 1988 pak o 0,3 t/ha. Naopak průměrná cukernatost moštových hroznů měla od přijetí vinařského zákona narůstající trend, ale v posledních patnácti letech se stabilizovala. Od roku 1995 se zvýšila v průměru o 4,4 °NM. Podle průměrné ceny hroznů a průměrného výnosu hroznů v ČR v roce 2022 vinohradnictví pokračovalo ve ztrátě. Za posledních deset let byly jen dva ziskové roky a v jednom byly právě pokryty náklady.
Průměrné náklady v roce 2022 činily 20,80 Kč/kg a průměrná prodejní cena hroznů jenom 17,30 Kč/kg. Průměrná ztráta pěstitelů v ČR tedy byla 3,50 Kč/kg hroznů. Důvodem nárůstu ztráty je meziroční snížení ceny hroznů a vysoké zvýšení nákladů. Stejně vysoké ztráty bylo dosaženo v roce 2019. Ztráty za posledních 10 let činí celkem 17,50 Kč/kg, zisky 5,00 Kč/kg, takže čistá ztráta za toto období je 12,50 Kč/kg, což představuje celkem 69 000 Kč/ha, čili 55 % ročních nákladů na hektar. Jinými slovy, více než poloviční produkce hroznů z jednoho roku byla takto během deseti let vinohradníky „rozdána“. Ve výpočtech nejsou zahrnuty dotace, které stejně většinou neslouží k podpoře běžné produkce, ale k pokrytí vícenákladů (integrovaná produkce, ekologické vinohradnictví, restrukturalizace vinic).*

Zdroj: Svaz vinařů

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down