02.03.2023 | 12:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Botanická zahrada v Teplicích změní podobu východoasijského háje

Botanická zahrada v Teplicích změní podobu východoasijského háje i expozice devaterníků. Všechny úpravy ve venkovní části se budou podle ředitele zahrady Petra Šíly realizovat za provozu. Informoval o tom dnes v tiskové zprávě. Celá část bude utvořena tak, aby návštěvníkům co nejvíce přiblížila les východní Asie. Největším tahákem podle Šíly bude nové jezírko. Prostor doplní šlapáková cesta a umožní tak bližší vhled do pěstovaných rostlin.

"Naší starobylou jabloň doplní třešeň chloupkatá, v podrostu budou vlhkomilné lesní rostliny, nádherné prvosenky či hortenzie. Nebudou chybět ani bambusy, které odcloní ruch města a zajistí návštěvníkům příjemný klid," uvedl kurátor zahrady Jan Ptáček. Práce zahrnují terénní úpravy, vytvoření základní kostry expozice, vybudování jezírka s potůčkem a zabudování nové cesty. "Na podzim a hlavně pak na jaře roku 2024 bude probíhat intenzivní výsadba," doplnil kurátor.

Cestou od nového východoasijského háje k pergole vznikne ještě nová skalka. Nynější expozice devaterníků podle ředitele spíše stagnovala, a proto se celá expozice přebuduje. Na ní naváže záhon se sbírkou stálezelených, a tedy i přes zimu atraktivních dlužich. V plánu je také dokončení skalek v okolí skalničkového skleníku, kde bude postupně vznikat expozice horských rostlin Evropy. Půjde o druhy, které v České republice patří k ohroženým rostlinám.

Teprve nedávno skončila příprava na nadcházející sezonu. Kvůli tradičnímu zastřihnutí a úpravě všech rostlin se celý areál botanické zahrady uzavřel. "Na tři dny jsme uzavřeli celý areál pro veřejnost, aby to bylo rychlejší, a nyní jsou skleníky připraveny na příchozí návštěvníky," uvedl ke každoročním úpravám Šíla. Podle něj se už teď mohou návštěvníci přijít podívat na rostliny, které s přicházejícím jarem začaly kvést.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down