18. mistrovství v řezu révy vinné hostí Chateau Bzenec
Rulandské bílé z viničného statku Chateau Bzenec – právě tyto keře prověří 17. února 2023 zkušenost a zručnost účastníků Mistrovství ČR v řezu révy vinné 2023 – Memoriálu Jana Hajdy. Už po osmnácté jej pořádá Svaz vinařů ČR a společnost BS vinařské potřeby. Samotnou soutěž doplní také zajímavý doprovodný program. Po třech letech bude jeho součástí i odborná přednáška.
Zimní řez révy se řadí ke klíčovým pracím na vinici a jeho správné provedení má výrazný vliv na zajištění kvalitní úrody. Kdo u nás patří k nejlepším v této činnosti, ukáže už pátek 17. února 18. ročník Mistrovství ČR v řezu révy vinné. Soutěžící zavítají do vinic Chateau Bzenec, kde budou mít za úkol prořezat keře odrůdy Rulandské bílé s rokem výsadby 2005 a vedením rýnsko-hessenským. Nepsaným pravidlem soutěže je, že se jí neúčastní řezači z místního vinařství – vinice znají a byli by tak oproti ostatním zvýhodněni. Proto se „domácí“ z Chateau Bzenec, kteří jsou jinak pravidelnými účastníky mistrovství, do letošního ročníku nezapojí.
O hlavní trofej, Zlaté nůžky, se soutěžící utkají ve dvou kategoriích. „Nejprve se do řezu pustí účastníci kategorie Elite, tedy ve věku od 21 let. Následně pak soutěžící kategorie Junior, která je určena pro studenty do 21 let včetně,“ uvedl Martin Chlad, prezident Svazu vinařů ČR. Na všechny tentokrát čeká stejná odrůda, již zmíněné Rulandské bílé. „Protože se jedná o starší vinohrad, doporučujeme účastníkům vzít si i pilku,“ podotkl za organizátory Miloš Balga, jednatel BS vinařské potřeby, a dodal, že je samozřejmě jako vždy povolené používat pouze mechanické nástroje. Každý soutěžící bude řezat 25 keřů révy vinné. „Odborná porota bude posuzovat architekturu a čistotu keře, počet oček a kvalitu řezu,“ vysvětlil hodnoticí kritéria Martin Chlad. „Rozhodující je kvalita řezu. Doplňkovým kritériem je pak rychlost řezu.“ Celkový časový limit pro obě kategorie bude upřesněn před soutěží.
Pro účastníky mistrovství, hosty i odbornou veřejnost je zdarma připraven doprovodný program. Jeho součástí bude přednáška na téma Možnosti eliminace přenosu chorob kmínku révy řezem, se kterou vystoupí Martin Vrabec ze společnosti Biocont, prezentace partnerů soutěže i stylové občerstvení spojené s degustací místních vín.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!