S příchodem roku 2023 otevřelo své brány i Vinařství ČZU
Vinařství ČZU se nachází v Mělníku-Chloumku, spadá do Mělnické vinohradské podoblasti a samotné vinice se rozkládají na zhruba 13 hektarech půdy. Pro představu se jedná o rozlohu třech Václavských náměstí v Praze, na kterých se pěstuje okolo 50 000 hlav (jednotlivých keříků) vinné révy.
„Na starých výsadbách máme přibližně 3300 hlav na hektar, na nových přibližně 5600 hlav na hektar,“ říká Ing. Štěpán Weitosch, správce Vinařského střediska Mělník, tedy Vinařství ČZU, a doplňuje: „Od ledna 2023 se Vinařství ČZU oficiálně stává třetím podnikem České zemědělské univerzity v Praze, který už nespadá pod Školní zemědělský podnik Lány. Nyní máme možnost pružnější komunikace se soukromým prostředním. Jsme schopni lépe a rychleji reagovat na poptávku a přijímat zákazníky.“
Historie dnešních vinic Vinařství ČZU sahá až do roku 1628, kdy najdeme první zmínky o koupi budovy a přilehlých pozemků řádem kartuziánů, kteří víno používali k liturgickým účelům a přebytky prodávali. Po jejich odchodu vinařská budova i pozemky několikrát změnily majitele, až je roku 1982 získala tehdy Vysoká škola zemědělská. Štěpán Weitosch pokračuje: „První sazenice a odrůdy dovezl z Německa prof. Ing. Vilém Kraus, CSc. (*30. 5. 1924 – ♱ 7. 6. 2013). Dnes zde pěstujeme několik odrůd. Je to především Rulandské bílé, Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, ale i Tramín kořenný, Rulandské šedé, Rulandské modré a další.“
Ač to pro nás konzumenty není zjevné, vinaři, na rozdíl od ostatních zemědělců, i nyní v zimě mají plné ruce práce a jejich sezóna nikdy nekončí. Aktuálně se na vinicích vinná réva začíná řezat. Postupně přibydou i další zelené práce, jako je podlom (vylamování nevhodných rašících výhonů), vylamování letorostů, osečkování (zkracování letorostů), fungicidní ochrana a nakonec sklizeň.
Posledně jmenovaná sklizeň letošního vína je samozřejmě ještě daleko, ale pochutnat si na víně z Vinařství ČZU můžete celoročně. Víno lze zakoupit přímo ve Vinařství ČZU v Mělníku, v ČZU Shopu v kampusu univerzity v Praze-Suchdole, na e-shopu, a také v několika vinotékách na Mělnicku (např. Vinný sklep Moravěnka, hostinec Dobrý Kanec, Restaurace Na Hradbách) a v Praze (Obchod vínem Podskalí).
Nejvíc pyšní jsou podle slov Štěpána Weitosche na vína, která byla vystavena v národním Salónu vín České republiky ve Valticích (prestižní ocenění 100 nejlepších vín v ČR – pozn. red.). „Do budoucna máme i další plány. Už na podzim tohoto roku začneme s velkou rekonstrukcí. Ta potrvá odhadem rok a půl a cílem je zde vybudovat i penzion a otevřít tak Vinařství ČZU širší veřejnosti,“ uzavírá Štěpán Weitosch.
Vinařství ČZU můžete navštívit nyní v rámci exkurze (potřeba min. 15 osob). Nebo se můžete těšit na letní zábavu, chystané degustace či na Den otevřených sklepů.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!