05.02.2023 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Píďalka Lambdina fiscellaria – riziko nejen pro pěstování jehličnanů

Píďalka Lambdina fiscellaria je polyfágním škůdcem, jehož hostitelský okruh v současnosti představuje řada druhů nejen jehličnatých, ale i listnatých dřevin. Vzhledem k jeho potenciálu šíření a škodám, které působí v Severní Americe, představuje riziko pro pěstování celé řady rostlinných druhů i na evropském kontinentu v případě jeho zavlečení.

L. fiscellaria se vyskytuje v oblastech s podobným klimatem jako na evropském kontinentu, má široký hostitelský areál, přičemž některé hostitelské rostliny jsou zde rozšířeny. Pokud by byl tento škůdce do Evropy zavlečen, mohl by zde působit podobné škody jako v oblastech svého původu. Současná fytosanitární opatření týkající se dovozu dřeva hlavních hostitelů mohou sice zmírnit riziko zavlečení, ale v ohniscích výskytu může být škůdce spojen s mnoha druhy rostlin, které nejsou regulovány. V poslední době se zvýšil obchod s mechy a lišejníky z USA do Evropské unie, na který se nevztahují žádné fytosanitární předpisy. Nedávno provedená analýza rizika výskytu píďalky L. fiscellaria v Irsku odhalila dosud neznámou potenciální cestu zavlečení do EU, a to právě obchodem s mechorosty a lišejníky určenými pro okrasné účely.

Regulaci škůdce není snadné zvládnout pouze pomocí lesnických postupů. V Britské Kolumbii v Kanadě byla navržena modifikovaná forma výběrového kácení, která by snížila podíl škůdce v porostech, a také kácení a dosazování nehostitelských druhů dřevin. Další výzkum dynamiky šíření škůdce může pomoci při tvorbě těžebních a lesnických plánů v rizikových oblastech.

V případě biologické ochrany není cílem krátkodobé potlačení populací a zabránění škodám, ale přítomnost přirozených nepřátel, kteří sníží závažnost a případně i četnost výskytu škůdce. Na Newfoundlandu byla z Britské Kolumbie za tímto účelem introdukována háďátka Winthemia occidentis, Itoplectis conquisitor a Apechthis ontario, která se postupem času stala třemi z nejběžnějších larválních a kukelních parazitoidů vyskytujících se na tomto kanadském ostrově. V Kanadě se ukázala rovněž jako přínosná letecká aplikace bakterie Bacillus thuringiensis, a to na počátku druhého larválního instaru škůdce, přičemž při silné intenzitě výskytu je nezbytné aplikaci opakovat.*

Text Dr. Ing. Zdeněk Chromý, ÚKZÚZ Brno

Zdroj fotografie: www.eppo.org

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 2/2023.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down