04.02.2023 | 05:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zadržení srážek na extenzivních zelených střechách

Vegetační souvrství extenzivních zelených střech lze charakterizovat hydroakumulační kapacitou a součinitelem odtoku. Hydroakumulační kapacitu lze odvodit na základě maximální vodní kapacity jednotlivých složek vegetačního souvrství nebo lze stanovit laboratorně pro daný sklon střechy při hodnocení součinitele odtoku. Laboratorně stanovené hodnoty byly u dvou modelových souvrství porovnány s venkovním měřením v průběhu vegetačního období.

Laboratorní stanovení součinitele odtoku je ovlivněno řadou faktorů, vedle složení a sklonu souvrství, především jeho počátečním nasycením. Z tohoto pohledu je nutné k výsledkům měření a jejich interpretaci přistupovat. U výsledků měření je nutné vždy uvést metodu stanovení a přesně definované počáteční nasycení.

Stanovení součinitele odtoku a dalších hydrofyzikálních parametrů (MVK v % obj, HK v l/m2) je důležité pro charakteristiku a konkrétní použití vegetačního souvrství (např. zda chceme zvýšit hydroakumulaci, nebo jen rozložit odtok srážek v čase). Problematické může být zařazení hodnocení součinitele odtoku do podmínek dotací na zelené střechy bez přesně definované metody stanovení nebo porovnávání souvrství v rámci výběrových řízení na základě výsledků stanovených s odlišnými podmínkami měření.

Na základě dvouletého měření připraví laboratoř VÚKOZ podklady pro metodiku měření součinitele odtoku, která bude určena pro hodnocení souvrství extenzivních zelených střech z pěstitelského úhlu pohledu. Metodika bude vycházet z metodik FLL a VÚT. Bude použit standardní simulovaný déšť 27 mm/15 min. Pro eliminaci okrajových efektů bude mít panel rozměry podle VÚT 1,5 x 1,5 m. Pro charakteristiku souvrství v přirozeně vyschlém stavu se, především pro střechy se sklonem do 8,7 % (5°) bude použito sycení na 40 % teoretické MVK. Na toto měření bude navazovalo sycení a měření podle FLL, které charakterizuje odtok vody z vegetačního souvrství při opakovaných intenzivních deštích a umožňuje stanovit maximální nasycení vegetačního souvrství.

Text a foto Ing. Martin Dubský, Ph.D., Ing. Hana Šímová, VÚKOZ, v. v. i., Průhonice

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 2/2023.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down