Poslední hrozny z loňské sklizně dnes ve Vinařské stodole vinařství Chateau Valtice putovaly do lisu. Více než 100 dní ležely na slámě, kde se z nich odpařovala voda. Jak řekl za vinařství David Šťastný, klíčové je zdraví hroznů a také dostatečná cukernatost.
"Hrozny musí ležet na slámě nebo rohožích nejméně 90 dní, my je po zkušenostech z minulosti necháváme ležet déle než 100 dní. Základem je, aby vinař měl zdravé hrozny a dobře větranou místnost. Klíčovým ukazatelem, který nám řekne, že je čas lisovat, je cukernatost hroznů," uvedl Šťastný.
Ve Valticích lisují 1,4 tuny hroznů odrůdy Pálava, které sklidili loni na začátku října na prémiové vinici Brodské stráně. Po sklizni hrozny vážily 2,5 tuny, rozdíl v hmotnosti činí odpařená tekutina. Očekávaná výlisnost je 450 až 500 litrů.
Lisování hroznů trvá celých 24 hodin, delší je také výroba samotného vína. Na slámové víno z hroznů sklizených na podzim 2022 si lidé budou muset dva roky počkat.
Slámové víno má zhruba 11 procent alkoholu, protože proces kvašení se v určité fázi zastaví. Zbytkový cukr je od 190 do 250 gramů na litr, což je oproti těm nejsladším klasickým vínům čtyřikrát až pětkrát více. Výlisnost se pohybuje mezi 20 a 25 procenty, podobně jako u vína ledového. Slámová vína mají odbyt zejména v gastroprovozech nebo jako dárky. Ve větším množství se prodávají málokdy.