Pojem bakterie zahrnuje skupinu organizmů, mikroorganizmů, které se stavbou buňky zásadně liší od jiných mikroorganizmů, například mikroskopických hub. Bakterie tvoří samostatnou systematickou “doménu” organizmů. Jednotlivé rody bakterií se netoliko liší tvarem, jako svými metabolickými schopnostmi, tedy schopnostmi využívat různé zdroje výživy, a také přežívat nejrůznější chemické a fyzikální vlivy. Není se čemu divit.
První bakterie se na Zemi objevily zhruba před čtyřmi miliardami let. Byly tak souputníky vývoje ekosystémů se všemi myslitelnými podmínkami pro život.
Bakterie historicky osidlují všechna, i krajně nehostinná, prostředí půdy a vod, kde lnou k různým povrchům a tvoří biofilm, jako je třeba zubní plak. Bakterie s výhodou osidlují také rostlinná těla. Existence po boku makroorganizmu je natolik přínosná, že mezi mikroorganizmy neustále probíhá boj o místo na makroorganizmu. Většina mikroorganizmů svým makro-hostitelům nijak neškodí. Prospěšné, tzv. komenzální, mikroorganizmy tak své hostitele mohou chránit před průnikem patogenů, protože jim prostě zabírají místo k žití. Některé bakterie se ale specializovaly na parazitický životní styl, který není pro hostitele přínosem.
Odkud se bakteriózy berou?
Bakterie jsou všudypřítomné. I na zcela zdravých stromech se mohou vyskytovat potenciálně škodlivé bakterie, které třeba jen čekají na vhodné podmínky pro zahájení patogeneze. Patogenní bakterie přezimují v poškozených pletivech, tzv. nekrotických lézích, či na jejich okrajích, a v pupenech dříve infikovaných stromů, které se stávají rezervoárem dané infekce. Šíření bakterií do vzdálenějších lokalit napomáhají atmosférické jevy, jako je déšť a vítr, ale také hmyz a jiní živočichové. V neposlední řadě k šíření chorob přispívá přenos infikovaného reprodukčního materiálu a používání kontaminovaných nástrojů při prořezávání stromů, roubování. K rozvoji choroby dojde, pokud se patogenní bakterie vyskytne ve vhodný okamžik na rostlině, která je k dané infekci vnímavá. Pro různé bakterie se tyto “vhodné okamžiky” liší.
Text a foto: RNDr. Petra Lišková, Ph.D., VŠÚO Holovousy s. r. o.
Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 1/2023.