08.01.2023 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Škůdci polní zeleniny v roce 2022

Výskyt škůdců polní zeleniny byl v roce 2022 lokálně variabilní, v závislosti na počasí. Mírná zima, suché a teplé léto mělo negativní vliv na dřepčíky, můry, bělásky, květilky i užitečný hmyz. Naopak podpořilo výskyt třásněnek, svilušek, zápředníčka a v jarním období krytonosce.

Výskyt škůdců v roce 2022 lze charakterizovat jako lokálně vysoce proměnlivý, s výkyvy početnosti od jara do podzimu. Prognózy výskytu na základě početnosti předchozích generací selhávaly a bylo nutné provádět korekci podle aktuálních počtů a povětrnostních podmínek. Na hmyzu se nepříznivě podepsala mírná zima, která způsobila uhynutí přezimujících stadií mnoha druhů škůdců i užitečných organismů. V jarním období bylo méně dřepčíků, blýskáčků, téměř žádná slunéčka a celková biomasa hmyzu byla podprůměrná. Loňský rok navázal na rok 2021, který byl pro hmyz též nepříznivý, jen místo zimy mělo negativní vliv chladné a mokré jaro.

Nepříznivé podmínky panovaly i za vegetace. Nadprůměrně suché a teplé léto snížilo úspěšnost líhnutí hmyzu z půdy, druhá a další generace škůdců byly málo početné. Srážky byly velmi nerovnoměrné, často pouze z lokálních bouřek. Bylo proto běžné, že se výskyt hmyzu lišil na krátké vzdálenosti. Na jedné lokalitě byla vegetace v okolí polí předčasně zaschlá, hmyz téměř žádný, o několik kilometrů dále bylo vše svěží, zelené a v krajině bylo hmyzu relativně dostatek. Vysoké teploty a sucho sužovaly i další části Evropy, proto i přílet hmyzu v letním období byl nízký a nebylo odkud nahradit chybějící jedince. Důsledkem byly prázdné květy miříkovitých rostlin v srpnu a září, které bývají v „normálních“ letech obsypané hmyzem. Úspěchem bylo, pokud se na květech občas objevila nějaká moucha, blanokřídlí parazitoidi škůdců byli vzácností. Bídná situace s hmyzem byla v nížinách a středních polohách, v horách, kde bylo přeci jen chladněji a vlhčeji, byla situace o něco lepší, ale tam se zelenina nepěstuje.

Populační dynamika hmyzu je vysoká, mezi jednotlivými generacemi může docházet k velmi rychlému poklesu/nárůstu populační hustoty, což znesnadňuje plánování ochrany. Druh, který běžně škodí, najednou není, naopak se vyskytne poškození od druhu, který je znám pouze z učebnic. Meziroční výkyvy početnosti škůdců jsou nejčastěji způsobeny průběhem počasí v daném roce a roce předchozím. Vliv predátorů, parazitoidů, chorob, úspěšnost ochrany, technologie pěstování a mnoho dalších je v krátkodobém hledisku nižší a spíše postihuje jednotlivé druhy. Nevhodné podmínky dokáží zdecimovat početnost přemnoženého druhu pod práh škodlivosti během jedné generace, naopak přehlížený druh může bez varování překročit práh škodlivosti a v další generaci opět vymizet. Čím je ročník více atypický oproti průměru, tím větší je pravděpodobnost výskytu některého z podružných škůdců. Hmyz na nepříznivé podmínky reaguje vstupem vyššího poměru jedinců do diapauzy a v následujícím roce může být škodlivost výrazně nadprůměrná. Zda tomu tak bude i v roce 2023, bude záležet na průběhu zimního a časně jarního počasí.*

Text a foto Ing. Kamil Holý, Ph.D., VÚRV, v. v. i., Praha-Ruzyně

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 2/2023 s tématem měsíce Zelinářství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down