Plody Pyrus communis subsp. caucasica se po tepelné úpravě mohou změnit v atraktivní potravinu s výraznou chutí. Technologie zpracování otevírá možnosti úpravy zralosti a chuti rovněž jiných druhů ovoce.
Slupka Pyrus c. subsp. caucasica je po ošetření mrazem ztenčená, homogenní dužnina s poměrně rosolovitě masitou konzistencí po rozkrojení zachovává tvar, uvolňuje množství šťávy. Snadno se z plodu uvolňuje střed se semeny. Dužnina po rozmrazení dostává chuť s tóny révy a fíků, velmi výrazně sladkou, jemnou a vyváženě kořenitou. Může mít až rumovou příchuť, ale nikoliv s alkoholickým nebo jiným ostrým aroma. Důvodem změny chuti je zjevně působení mrazu. Chuťová podobnost fíkům se projevuje i po konzumaci, kdy výrazná vůně vybízí ke konzumaci dalšího kousku. Lze očekávat, že takto upravené ovoce má silný potenciál zaujmout, například jako součást dalších dezertů a raw sladkostí nebo s některými sýry. Z ovoce připravené dřeně jsou pochoutkou. Je pravděpodobné, že by upravené plody byly kvůli výrazné chuti atraktivní přísadou jiných potravin na trhu i v průmyslovém měřítku.
Text a foto Bc. Miroslav Sedláček, Brno
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 12/2022.*