03.12.2022 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Houba Gnomoniopsis smithogilvyi významné riziko pro pěstování kaštanovníků

Houbový patogen Gnomoniopsis smithogilvyi byl poprvé popsán v Austrálii v roce 2012 jako původce hniloby plodů kaštanovníku setého a jeho hybridu s kaštanovníkem vroubkovaným. Dnes tento škodlivý organismus představuje významné riziko pro všechny oblasti pěstování jedlých kaštanů, tohoto atraktivního skořápkového ovoce.

Houbový patogen Gnomoniopsis smithogilvyi je dnes považován za hlavní riziko pro pěstování kaštanovníků. Přestože výskyt hniloby plodů je proměnlivý v prostoru a čase (např. v roce 2013 byl výskyt zaznamenán v téměř polovině pěstované produkce na severovýchodu Itálie; v roce 2015 až na 91 % produkčních ploch ve Švýcarsku), pěstitelé kaštanovníků v různých evropských zemích zaznamenávají téměř každý rok značné ztráty na produkci. Vzhledem k převažujícímu šíření patogenu pomocí askospor by účinnou strategii mohlo představovat odstraňování opadaných listů a shnilých plodů, na nichž se vyvíjí pohlavní stadium houby.

Z odborné literatury vyplývá, že dosud nebylo proti tomuto škůdci v období před sklizní testováno žádné ošetření fungicidními ani biologickými přípravky na ochranu rostlin. V posklizňové fázi byla tradiční metoda založená na termickém ošetření plodů vodou zkušebně upravena přidáním směsi enzymů rozkládajících buněčnou stěnu získanou z kultur houby Trichoderma harzianum, což vedlo k výrazné redukci výskytu patogenu. Výsledky výzkumu provedeného v roce 2019 v Itálii ukázaly, že ošetření ozonem snížilo výskyt hniloby plodů a mělo též fungistatický účinek na izoláty G. smithogilvyi. Ze závěrů této studie vyplývá, že ozon by mohl být vhodným a nákladově efektivním nástrojem pro zvýšení kvality a prodloužení doby skladovatelnosti plodů kaštanovníku.

Text Dr. Ing. Zdeněk Chromý, ÚKZÚZ Brno

Zdroj fotografií: www.eppo.org

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 12/2022 s tématem měsíce Ovocnářství.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down