Zakládání a údržba větrolamů ve zhoršených pedoklimatických podmínkách

Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy zpracoval certifikovanou metodiku "Zakládání a údržba větrolamů ve zhoršených pedoklimatických podmínkách".

Metodika předkládá návody k zakládání a údržbě adaptabilních větrolamů, k výběru vhodné druhové skladby v nepříznivých podmínkách a jejich optimálního prostorového a funkčního umístění v síti krajiny. Poskytuje informace o metodách stanovení erozní ohroženosti území a provádění návrhů ochranných opatření pomocí nově vyvinutých softwarových nástrojů.

V metodice jsou představeny nové automatizované metody usnadňující identifikaci ohrožených území a návrhy ochranných opatření. Pozornost je soustředěna na současné potřeby adaptace výsadeb a obnovy větrolamů na klimatickou změnu. Metodika nabízí praktické návody na výběr vhodných taxonů a postupy při jejich zakládání a údržbě na orné půdě.

Příklady návrhů, realizací a údržby větrolamů a dalších liniových prvků jsou užitečným materiálem pro obce a státní správu. Metodika najde své využití při rozhodování o efektivním využití finančních prostředků na potlačení nepříznivých důsledků větrné eroze pro životní prostředí a zdraví populace.

Metodika je volně k přečtění a ke stažení v knihovním katalogu.

Zdroj: VÚMOP*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down