01.11.2022 | 03:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Alej svobody pod Řípem vyrostla ve jménu sira Wintona. Sázela i rodina skromného hrdiny

Nicolas Winton mladší, syn slavného zachránce 669 československých dětí, přijel na pozvání Nadace Partnerství a Rotary International do České republiky, aby se připojil k oslavám Dne vzniku nezávislého Československa a pomohl vysázet pamětní Alej svobody na památku svého otce.

V pátek ráno se Nick junior potkal s premiérem Petrem Fialou a dalšími hosty symbolicky na 1. nástupišti pražského hlavního nádraží hned vedle pamětního sochy svého otce. Následně vyrazil speciálním vlakem Českých drah do Roudnice nad Labem za hlavním cílem své cesty: výsadbou Aleje svobody sira Wintona v nedaleké Račiněvsi za účasti stovek dalších dobrovolníků. Poselstvím společné výsadby stromů bylo vyjádření podpory podporu milionům lidí na celém světě, jejichž svoboda je právě ohrožena; a přispění k obnově a oživení naší krajiny.

Vlastníma rukama pak zasadil vzácný exemplář: moruši černou, jejíž roub Wintonova rodina věnovala Botanické zahradě v Tróji z vlastní zahrady. Strom Nick mladší sázel na památku nedávno zesnulé dcery Nicholase Wintona Barbary Winton spolu s jejím manželem a dětmi. Doprovodili jej také tři tak zvané Wintonovy děti Lord Dubs, Milena Grenfell-Baines a Zuzana Marešová.

Dalších 90 listnatých stromů sázelo spolu s ním podél polní cesty několik stovek dalších zájemců. Nová alej symbolicky na dohled od hory Říp je již pátou Alejí svobody v řadě. Tradici putovních výsadeb založila Nadace Partnerství jako součást oslav sta let Československa v roce 2018 právě pod Řípem. Jedná se o každoroční vyvrcholení celorepublikové výsadbové iniciativy Sázíme budoucnost.

Na závěr netradičních oslav samostatné republiky zazpíval sbor dětí z židovských Lauderových škol v Praze, nové aleji a odhalenému slavnostnímu kameni požehnal rabín David Maxa a nakonec účastníci v doprovodu Ivany Pelichovské společně zazpívali českou hymnu.

Zdroj: Nadace Partnerství*

Foto Martin Novák

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down