Hustopeče dokončují úpravu třetího území, které má pomoci zadržet vodu v krajině

Úprava třetího „ostrova života“, tedy územního systému ekologické stability, končí v těchto dnech poblíž Hustopečí na Břeclavsku. Tři a půl hektaru velký prostor má pomoci rozdělit velké lány polí a zadržet vodu v krajině, měl by se stát i útočištěm živočichů, řekl místostarosta Hustopečí Bořivoj Švásta.

„Od roku 2019 byly vybudovány tři územní systémy ekologické stability, celkově zabírají 13,5 hektaru. Je na nich vysazeno 700 stromů, 3000 keřů a luční rostliny. Na jednom z nich je umístěna i suchá zídka pro plazy,“ uvedl Švásta.

První dvě území o celkové rozloze deset hektarů byla dokončená v roce 2019, práce na posledním z nich končí v těchto dnech. Za poslední etapu zaplatila hustopečská radnice přibližně čtyři miliony korun, část pokryla dotace od Ministerstva životního prostředí. Po skončení prací se bude o území několik let starat zhotovitel, poté péči převezme město.

Velká území využitelná k podobné úpravě tím město vyčerpalo. V dalších letech plánuje úpravy na menších územích a například výsadby alejí.

Zdroj: ČTK*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down