Novinky ze školkařského sortimentu – I.díl

Polský mezinárodní školkařský veletrh Green is life (Zieleń to źycie) je významnou platformou školkařského sektoru. Letošní 29. ročník se ve Varšavě uskutečnil v plném rozsahu, bez mimořádných opatření spojených s uplynulými dvěma lety. Ve znamení motta Nature, reflektovali pořadatelé na současný trend udržitelnosti a návratu k přírodě.

Stejně jako každý rok, ani ten letošní nechyběla prezentace velké škálu novinek na trhu. Jeden ze zlatých hřebů výstavní akce si žádný z návštěvníků nenechá ujít. Odborná porota i veřejnost vybírali ty nejlepší. V následujícím příspěvku vám přinášíme informace o všech školkařských novinkách, které byly na veletrhu představeny.

Abelia chinesis Autmn Festival®

Nová, silně se množící odrůda s mnohem hustším habitem než ostatní tohoto druhu. Jeden z nejzajímavějších kvetoucích keřů v druhé polovině léta. V pozdním létě a začátkem podzimu, od srpna do října, je keř pokrytý množstvím jemně vonných květů. Květy jsou ve stadiu poupat růžové, po rozvinutí bílé, s ozdobnými, růžovými kalichy, které zdobí rostliny dlouhou dobu po odkvětu až do pozdního podzimu. Nádherně kontrastují s tmavě zelenými listy. Autmun Festival® velmi dobře snáší řez, kterým lze podpořit jeho přirozeně kulovitý tvar a kompaktnost. Řez je ideální provádět na jaře, v dubnu až květnu. Tento středně vzrůstný keř dosahuje deseti letech 1,5 metru výšky a šířky. Vyhovuje mu slunné stanoviště, na půdu není náročný, běžný zahradní substrát je dostačující.

Podle materiálů Zieleń to źycie a Polského svazu školkařů zpracovala

Daniela Urešová

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 10/2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down