12.10.2022 | 06:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vláda schválila plán zemědělských dotací na roky 2023 až 2027

Vláda dnes schválila plán zemědělských dotací na roky 2023 až 2027. Na dotace by mělo každý rok jít 40 miliard korun, většina z toho z evropských zdrojů, uvedl na tiskové konferenci ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Nastavení dotací vyvolalo letos několik protestů organizovaných hlavně Agrární komorou ČR, která kritizovala přesun větší části peněz k menším farmářům. Výhrady k plánu mají také ekologické organizace jako například Hnutí Duha. Plán musí ještě schválit Evropská komise.

Hlavní změna proti současnému období je ve výši takzvané redistributivní platby, kterou dostávají zemědělci na prvních 150 hektarů půdy. V novém období to bude 23 procent z částky určené na přímé platby, kterou dostávají na hektar půdy. Původně se plánovalo deset procent. Povede to k tomu, že více peněz dostanou malí farmáři. "Jde o to, aby české zemědělství hospodařilo v krajině šetrněji a současně abychom zajistili dostatek potravin pro následující roky," zdůvodnil dnes ministr změnu redistributivní platby.

Nekula už dříve uvedl, že do zemědělství bude od příštího roku směřovat o sedm až osm miliard korun více než doposud. Spolu s ministerstvem práce a sociálních věcí připravuje program sníženého sociálního pojištění, který by měl podpořit zaměstnanost na venkově. Měly by v něm být až tři miliardy korun, počítá s tím už rozpočet pro příští rok.

Změna nastavení dotací od začátku roku vyvolala několik protestů, které organizovaly Agrární komora a Zemědělský svaz ČR. Upozorňovaly na to, že nastavení dotací povede k omezení chovů, například prasat nebo drůbeže. Svazy, které zastupují velké zemědělské podniky, kritizovaly také větší orientaci na ekologii vycházející z politiky Zelené dohody pro Evropu (Green Deal).

Změnu naopak podporuje Asociace soukromého zemědělství ČR, která sdružuje malé farmáře. I ta má k plánu některé výhrady, vadí jí hlavně velká byrokratická zátěž. Předseda asociace Jaroslav Šebek tento týden řekl, že posun opatření k větší ochraně životního prostředí je pochopitelný.

K návrhu plánu dotací se už vyjadřovala Evropská komise, která ve svých připomínkách uvedla, že by Česko mělo být více ambiciózní v ekologii. Hnutí Duha a další ekologické organizace upozorňovaly na to, že nastavení pravidel dotací nebude dostatečně motivovat zemědělce k péči o biodiverzitu.

Strategický plán už také prošel hodnocením SEA, který posuzuje hlavně koncepce řešení kvality životního prostředí.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down