13.09.2022 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Příbrami lidé podepisují petici proti zástavbě Fantovy louky

Lidé v Příbrami se podepisují pod petici proti zástavbě Fantovy louky, organizátoři shromáždili téměř tisíc podpisů. Obytná zástavba mokřadu by mohla ohrozit vzácné druhy i prameny říčky Kocáby, sdělila dnes ČTK ekoložka a bývalá ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová. Starosta Příbrami Jan Konvalinka (za ANO) už dříve uvedl, že zadal biologické posouzení této oblasti. Pokud se ukáže, že jsou na Fantově louce místa ekologicky či jinak významná, město na nich výstavbu podporovat nebude.

Podle Tylové v Příbrami sílí tlaky na zástavbu mokřadní louky. Vycházejí z konceptu architektonické územní studie, kterou nyní aktualizují někteří investoři společně s městem s představou zástavby pro více než 2000 lidí. "Tento nový koncept již konkretizuje jednotlivé domy a teprve nyní je možné vidět, jak tato nesmyslně zahuštěná studie působí megalomansky a připomíná nevzhledné sídliště z dob socialistické éry," uvedla Tylová.

Podle biologa Ondřeje Sedláčka Fantova louka představuje unikátní území zachovalých mokřadních luk s neporušeným vodním režimem a vysokou koncentrací vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů, včetně druhů chráněných zákonem. "Mezi ty nejvýznamnější patří velká populace kosatce sibiřského, roztroušeně tu roste upolín evropský nebo orchidej prstnatec májový. Aktualizace mapování živočichů právě probíhá, ale už nyní můžeme potvrdit výskyt ropuchy obecné, skokana štíhlého nebo zeleného, z ptáků bramborníčka hnědého nebo chřástala polního," uvedl Sedláček.

Konvalinka na červnovém zastupitelstvu dostal úkol zahájit odbornou a veřejnou diskusi, která povede ke stanovení "přijatelných mantinelů" pro případnou výstavbu na Fantově louce. "Osobně s tím souhlasím a jsem pro to, abychom na základě posudků, které jsou nyní zpracovávány, případně začlenili regulativy přímo do územního plánu, coby dokumentu s nejvyšší autoritou," uvedl již dříve Konvalinka.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down