05.09.2022 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring škůdců polní zeleniny – 36. týden

S přicházejícím podzimem se postupně mění zastoupení škůdců. U stále dominujících molic je patrný mírný úbytek, naopak přibývá mšic, místy je více dřepčíků. Objevují se miny od vrtalek. Dospělců zápředníčka je málo, housenky téměř žádné. Housenek můr a běláska se vyskytuje minimum, ale s nižší intenzitou ochrany proti dalším škůdcům dokáží škodit i při nízké početnosti. Na celeru a dalších plodinách jsou svilušky, ale s ohledem na počasí již tolik nepřibývají. Zvyšuje se aktivita drátovců.

V brukvovité zelenině bude molic postupně ubývat, přesto budou škodit až do října. Zvyšuje se početnost mšice broskvoňové, která s maskovaným zeleným zbarvením může zpočátku unikat pozornosti. Dospělců i housenek zápředníčka je málo, přesto riziko poškození housenkami zůstává. Třásněnek je v současnosti méně, zůstávají v napadených hlávkách zelí z předchozího období. Kolonie mšice zelné přežívají v některých porostech ukryté v hlávkách, ale většinou bez vlivu na výnos. Početnost dospělců můr je zatím nízká, vajíčka ani housenky nebyly nalezeny. Dřepčíků mírně přibylo, mohou se objevit škody. Kde byli minulý týden dospělci vrtalek, tam se začínají objevovat na listech miny (zatím chodbičkové, které se budou zvětšovat do nepravidelných, plošných).
U ostatní zeleniny platí, že chladnější počasí s přeháňkami zbrzdilo svilušku chmelovou, ale na lokalitách s příhodnými podmínkami bude nadále škodit. Třásněnky na cibuli jsou pod prahem škodlivosti, odchyty osenice polní byly zatím nízké. Zvyšuje se aktivita drátovců, rizikové pozemky je třeba sklidit přednostně.

Zdroj: www.vurv.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down