Sklizeň hroznů na výrobu šampaňského letos ve Francii začala o dva týdny dřív kvůli horkému a suchému létu. Nedostatek vody a vysoké teploty sice vedly k rozsáhlým lesním požárům, ale také uspíšily zrání vína. Vinaři čekají dobrý ročník.
"Je zcela jasné, že globální oteplování má nyní vliv," uvedl majitel rodinného vinařství v severní Francii Charles Philipponnat. Srpnovou sklizeň podle něj dříve vinaři zažívali jednou za život, dnes už to ale neplatí. "Myslím, že se nacházíme v bodě zlomu. Zatím nám globální oteplování pomáhalo, sklízeli jsme za dobrých povětrnostních podmínek, bez deště, bez přílišného chladu. Víno bylo vyzrálé a bez plísně," řekl Philipponnat.
Výrobci po celé Francii očekávají, že letošní sklizeň přinese kvalitní ročník. Po roce 2021, kdy vinohrady zpustošily mrazy a plísně, čemuž letos pomohlo zabránit suché a horké počasí, je to pro ně velká úleva.
Hrozny je důležité sklidit, když už jsou zralé, ale ne přezrálé a s přílišným obsahem cukru. Vinaři podle Philipponnata nejspíš v dalších letech budou muset teplému počasí přizpůsobit i způsob výroby vína. Jedním z prvních kroků je dřívější sběr hroznů než v minulých desetiletích, a to nejen pro šampaňské.
Letošní sezóna sklizně přišla ve většině velkých vinařských oblastí Francie zhruba o dva týdny dříve než obvykle a letošní výjimka se nejspíš stane budoucím pravidlem.
Zatímco v 80. letech 20. století se hrozny na chablis sklízely v říjnu, s postupem let se sklizeň začala posouvat na září a dnes už je září nejčastějším obdobím. Potřeba otrhat hrozny z vinic už v srpnu je ale velmi neobvyklá, domnívá se vinohradník Laurent Pinson.
"Vína možná budou jiná. Budeme se muset přizpůsobit jiným odrůdám hroznů nebo metodám pěstování, které se trochu liší od toho, co děláme nyní," dodal Pinson.