17.08.2022 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Integrovaná produkce ovoce v ČR

Integrovaná produkce (IP) je ekonomická produkce ovoce vysoké kvality při uplatnění ekologicky přijatelných metod pěstování a minimalizace nežádoucích vedlejších účinků agrochemikálií při jejich používání. Klade důraz na zvýšení ochrany životního prostředí a lidského zdraví. Vyžaduje jak důkladné znalosti o cílech a zásadách integrované produkce ovoce, dodržování stanovené pěstitelské technologie, vyhovující zásadám integrované produkce, tak i kladný aktivní přístup pěstitelů ovoce k ochraně přírody.

Integrovaná ochrana rostlin (IOR) je definována Směrnicí Evropského Parlamentu a Rady 2009/128/ES stanovující rámec pro činnost Společenství za účelem dosažení udržitelného používání pesticidů (dále jen Směrnice). Tato Směrnice je implementována do legislativy ČR (rostlinolékařský zákon č. 326/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a prováděcí vyhláška č. 205/2012 Sb., o obecných zásadách integrované ochrany rostlin).

Podle uvedených legislativních dokumentů je IOR definována jako “Pečlivé zvažování veškerých dostupných metod ochrany rostlin a následná integrace vhodných opatření, která potlačují rozvoj populací škodlivých organizmů a udržují používání přípravků na ochranu rostlin a jiných forem zásahu na úrovních, které lze z hospodářského a ekologického hlediska odůvodnit a které snižují či minimalizují rizika pro lidské zdraví nebo životní prostředí“.

Cílem IP je především ochrana přírodního prostředí ovocného sadu a živých organizmů, které se v něm vyskytují, zajištění druhové rozmanitosti přirozeně se vyskytujících nebo introdukovaných živočišných a rostlinných druhů v ovocných sadech a jejich blízkém okolí.

Na rozdíl od obecných zásad integrované ochrany rostlin, která se od 1. 1. 2014 stává ze zákona povinnou pro všechny profesionální pěstitelé zemědělských plodin, integrovaná produkce hlouběji rozpracovává jednotlivá témata a okruhy nad rámec těchto obecných zásad a stanovuje další úkoly.

V ČR je IP na nevládní úrovni reprezentována Ovocnářskou unií ČR resp. jejím Svazem pro integrované systémy pěstování ovoce (SISPO). SISPO pro pěstitele v režimu integrované produkce vydává závazné Směrnice a metodiky pěstování. Tento Svaz byl v ČR založen v roce 1990 jako dobrovolné sdružení pěstitelů a zástupců výzkumu a je součástí Ovocnářské unie ČR. Ke dni 1. 8. 2021 bylo v tomto svazu registrováno celkem 353 členů s celkovou výměrou ovocných výsadeb přes 10 tis ha. V roce 2021 byla známka SISPO udělena 219 členům, kteří pěstují ovoce na 8040 ha. Ochranná známka nebyla udělena nebo byla odebrána 96 subjektům, kteří hospodaří na výměře sadů 1781 ha. V rámci členské základny se 32 podniků s výměrou 227 ha nachází v přechodném období, šest subjektů je bez výsadeb. Podmínky a pravidla pěstování ovoce v integrovaném systému jsou řízeny nařízením vlády č. 75/2015 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 8/2022.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down