22.07.2022 | 05:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

V Brně díky Japoncům znovu roste réva, kterou pěstoval Mendel

V Brně dosud roste vinná réva, kterou pěstoval řeholník a přírodovědec Gregor Johann Mendel. Přivezl si ji zřejmě z Itálie. V době, kdy brněnská vinice zanikla, révu uchovávali botanici v Japonsku. V 90. letech se prostřednictvím řízků vrátila Mendelova réva zpět do Brna. Málo známý příběh dnes u příležitosti konference k 200. výročí narození zakladatele genetiky zveřejnili odborníci z Mendelovy univerzity.

Japonští vědci rozpoznali význam Mendelových objevů jako jedni z prvních na světě. Dokonce přispěli na Mendelovu sochu, která stojí v místech někdejšího řeholníkova působení od roku 1910. Jistý japonský profesor, který augustiniánský klášter o tři roky později navštívil, řízky z vinice dostal jako projev díků a odvezl si je do Tokia. Réva z Brna tam pak rostla v univerzitní botanické zahradě.

Po druhé světové válce někdejší Mendelova vinice v Brně zanikla. V 90. letech se ale réva díky Japoncům do Brna vrátila a roste v areálu Botanické zahrady Mendelovy univerzity. Tři keře neznámé odrůdy popínají bílé zdi za hlavním pavilonem botanické zahrady a právě se na nich tvoří hrozny.

"Ještě si pamatuji, kdy k nám odřezky révy z Japonska dorazily. Dostali jsme řízky zabalené v papíře a museli je nechat zakořenit, což se nakonec podařilo,“ řekl vedoucí botanické zahrady Michal Pavlík.

"Příběh révy vinné spojený s Mendelem je velice silný. Tím, že v názvu univerzity neseme hrdě jeho jméno, je pro nás o to zajímavější," dodal Pavlík.

Japonský rostlinný genetik Tošijuki Nagata, který se účastní brněnské konferenece, v městě přednášel v roce 1998. Už tehdy jej japonští kolegové požádali, aby zjistil, jak se Mendelově révě daří. "Tato návštěva vzbudila můj zájem studovat Mendelův život a vědecký odkaz a v Brně jsem pak byl několikrát,“ uvedl Nagata.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down