21.07.2022 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česká Lípa dnes zakázala odběr vody z 25 vodních toků

Česká Lípa dnes kvůli dlouhotrvajícímu suchu zakázala odběr vody z 25 vodních toků v celém regionu včetně řeky Ploučnice. Zákaz tak platí nejen pro obyvatele České Lípy, ale i všech okolních měst a obcí. Se suchem se na Českolipsku potýkají v posledních letech v létě pravidelně, třeba v roce 2018 muselo město zákaz vydat už v květnu. Zákaz platí do 30. září, řekla ČTK mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová.

"Zákaz odběru povrchových vod je vydán na základě dlouhodobých přetrvávajících klimatických podmínek, na vodních tocích, včetně jejich přítoků, došlo k významnému snížení průtoků. Současné hodnoty průtoků jsou velmi nízké a v případě, že uvedený stav bude trvat i nadále, dojde ve vodních tocích ke kyslíkovému deficitu a následně k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a k ohrožení zajištění funkcí vodních toků," doplnila Alexandra Píšková z odboru životního prostředí.

Obyvatelé celého Českolipska tak nesmí brát vodu z řek a potoků na zalévání zahrad, napouštění bazénů nebo na zavlažování sportovišť. Kromě České Lípy a Nového Boru to platí například i pro Doksy, Zákupy, Mimoň nebo Stráž pod Ralskem. Vydané opatření se podle Píškové netýká odběrů povrchových vod za účelem zemědělské a potravinářské produkce z hlediska veřejného zájmu. Zemědělci, kteří mají k odběru vody povolení, mají přesně daná pravidla, kdy ji už čerpat nemohou.

Nedostatek vody trápí podle informací z Povodňového portálu Libereckého kraje nejen Českolipsko. Třeba v řece Ploučnici ve Stružnici jsou teď sotva dva centimetry vody, v České Lípě má řeka 14 centimetrů vody. Kolem 11 centimetrů vody je v Dobranovském nebo Skalickém potoce. Dobře na tom ale aktuálně nejsou ani další toky v Libereckém kraji. Jen minimum vody je třeba v korytě Lužické Nisy v Hrádku nad Nisou, čtyři centimetry vody má Jeřice v Mníšku, ale také třeba Jizera v Jablonci nad Jizerou. Šest centimetrů vody má Smědá ve Frýdlantu, prakticky na suchu je Bulovský potok.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down