30.06.2022 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring škůdců polní zeleniny

Objevují se dospělci krytonosce čtyřzubého – škodí dospělci, později i larvy vyžírající řapíky listů. Začíná kladení 2. generace květilky zelné. Pokračuje migrace molice vlaštovičníkové a líhnutí nymf. Škodí zápředníček, na cibuli nadále vysoké počty třásněnek. Riziková zůstává mandelinka bramborová. Za vysokých teplot nefungují pyretroidy – stříkat brzy ráno nebo použít jiné úč. látky. Vysoké teploty urychlují vývoj škůdců – týdenní frekvence monitoringu je pro některé druhy nedostatečná!

Brukvovitá zelenina – v porostech se objevují první dospělci krytonosce čtyřzubého, ale může se vyskytnout i krytonosec řepkový. Dospělci škodí žírem, na kedlubnech může dojít až k praskání. Larvy obou stonkových krytonosců škodí později v řapících listů, odkud se mohou prokousat do dalších částí. Molic méně, ale noví dospělci stále naletují. Zápředníčků v porostech dostatek, budou se líhnout nové housenky. Začíná kladení květilky zelné, počet vajíček bude přibývat. Pokračuje slabý nálet mšic, ale ty jsou regulovány ochranou proti molici i užitečnými organismy. Třásněnek moc vidět není, ale stále naletují, a pokud se schovají do hlávek zelí, bude problém je regulovat. Dřepčíci jsou někde na vzestupu, ale škody pouze na některých pozemcích. Přibývá bělásků.

Ostatní zelenina – stále vysoká početnost třásněnek na cibuli (až desítky nymf/rostlinu), objevují se dospělci další generace, kteří budou přelétat na nové porosty nebo vykladou v současných a přemnožené nymfy poškodí listy. Přetrvává tlak mandelinek. Létá nová generace makadlovky řepné, která může škodit v srdéčkách řepy. Další škůdci pod prahem škodlivosti. Celkově zatím škůdců málo.*

Zdroj: ÚKZÚZ

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down