Benefice Nadace Partnerství vynesla rekordní sumu pro přírodu

Aukce uměleckých děl jsou dnes stále vyhledávanější formou filantropie. Zcela novým směrem se letos vydala environmentální Nadace Partnerství, která 17. června v Otevřené zahradě v Brně uspořádala dobročinnou dražbu se zaměřením na ekologii. Dražební položky byly v tomto případě ale více než specifické: pro více jak stovku filantropů připravila kolekci třiceti potomků památných a významných stromů.

Lípy a duby s jedinečným genofondem si dražitelé budou moci vysadit na místech spojených s českou státností a historií. Výtěžek z Aukce pro přírodu, který putuje na iniciativu Sázíme budoucnost, nakonec dosáhla rekordní výše 4 882 000 korun.

„Stromy jsou vrcholným uměleckým dílem tohoto světa. Velká gratulace a dík patří všem dražitelům a podporovatelům, kteří ty nejvzácnější české exempláře s mnohdy staletou historií pomohou navrátit do krajiny a zároveň tím podpoří cíl vysázet 10 milionů nových stromů. Listnáče jsou nejefektivnější klimatizací pro přehřátá města a nepostradatelné pro vysychající krajinu,“ komentuje ředitel Nadace Partnerství Petr Kazda.

Nejúspěšnější „dražební položkou“ se stal potomek dubu letního ze Spáleného Poříčí, který manželská dvojice vydražila za 350 tisíc korun. Poroste na Žlutém kopci v Brně poblíž Masarykova onkologického ústavu. Další účastnice Aukce pro přírodu licitovala až k částce 220 tisíc za semenáč památné Lípy, kterou obdivoval již její prapraděda: autor české mše vánoční Jan Jakub Ryba. I mezi dalšími vydraženými stromy najdeme skutečné přírodní umělecké skvosty. Dražitelé si na konci večera odnášeli potomka Masarykovy lípy z Plečnikovy vinice na Pražském hradě, poslední dceru padlé Husitské lípy na Ostaši, semenáč vyrostlý z žaludu druhého nejstaršího dubu u nás nebo oblíbený dub prezidenta Masaryka, jehož otce sázela snad sama kněžna Ludmila.

Každý ze stromů v aukci navíc poroste na jednom z unikátních míst po celé zemi, jako je kolonáda u Ferdinandova pramene v Mariánských lázních, na dohled od Milešovky nebo Řípu, v zahradách pod Petřínem, na Velehradě nebo v Kroměříži. „Poslední společně vydražený strom zasadíme s ukrajinskými přáteli z ekologické organizace Ekosfera v bývalém československém Užhorodě. Tímto gestem chceme symbolicky otevřít rekonstrukci zelenější a udržitelnější Ukrajiny,“ dodává Petr Kazda.

Původní idea sesbírat potomky významných památných stromů – především lip nebo dubů – vznikla před přibližně 10 lety v botanickém Ústavu Silva Taroucy. Na tradici slavného pěstitele pak vlastním výzkumem navázal zahradní a krajinný architekt Jan Hendrych, který aktuálně působí na České zemědělské univerzitě a stromy sesbíral

 „Sbíral jsem nejstatnější, nejhezčí a nejstarší jedince a přitom objel celou republiku. Převážně ze semenáčků jsme pak s kolegy pěstovali nové stromy. Takové stromy vydrží staletí, ty nejkrásnější stromy v krajině jsou všechny semenáče,“ vysvětluje výzkumník Jan Hendrych jedinečnou podstatu dražební kolekce.

Téměř polozapomenutou kolekci stromů daroval vloni Nadaci Partnerství Ondřej Liška, který řídí rozvojovou a filantropickou nadaciPorticus. Liška soubor v té době již 3metrových stromů od Ústavu Silva Taroucy odkoupil. Tehdy se začal psát nový příběh záchrany unikátního genofondu, který má pomoci české krajině a městům.

„Nadace Partnerství propojuje aktivní lidi.Jen letos přispějeme na výsadbové projekty částkou přesahující 13 milionů korun,“ vysvětluje Petr Kazda a dodává: „Abychom dosáhli cíle, vysadit u nás 10 milionů stromů do roku 2025, potřebujeme zapojit celou společnost, pracovat s majiteli pozemků, měnit legislativu i myšlení lidí. Chceme z České republiky udělat zelenou střechu Evropy.“*

Zdroj: Nadace Partnerství

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down