16.06.2022 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vinotéka sv. Kláry v Troji nabízí vína ročníku 2021, na své si přijdou milovníci sušších i sladkých vín

Návštěvníci Botanické zahrady hl. m. Prahy mohou přijít ochutnat vína ročníku 2021 z produkce Vinice sv. Kláry. Ta se rozkládá na jižní svazích Trojské kotliny, které poskytují jedinečné podmínky pro pěstování révy vinné. Poslední ročník nabízí šest odrůdových vín a dvě cuvée od suchých až po polosladká vína a doplňuje je Rulandské modré, ročník 2017. Tato odrůda je vlajkovou lodí místní vinice. Novinkou ročníku 2021 jsou šumivá vína, která se představí během léta a Vinice sv. Kláry je vyrábí ve spolupráci s firmou Proqin Velké Němčice.

Vína z vinice sv. Kláry pravidelně získávají ocenění. Zájemci je mohou ochutnat a zakoupit v místní Vinotéce sv. Kláry, která je nyní přemístěna do altánu v Ornamentální zahradě. Viniční domek totiž prochází proměnou, vznikne zde nový degustační prostor. I na letošní prázdniny připravuje trojská botanická zahrada oblíbené vinařské akce, jako je Den Rulandského modrého nebo piknikové odpoledne Klára má svátek! V září se pak uskuteční tradiční vinobraní.

„Jsme jednou z mála botanických zahrad na světě, která se může pyšnit vlastním produkčním vinohradem a kolekcí vlastních vín. Pravidelně sklízíme hrozny vysoké kvality a díky péči našich vinařů pak v místním sklepě vznikají špičková vína. Těší mě, že návštěvníkům můžeme představit vína posledního ročníku 2021, který byl velmi zdařilý. Na své si přijdou milovníci sušších i sladších vín. I na tento rok připravujeme jednu vinařskou novinku. Tou bude šumivé víno, které budou moci zájemci ochutnat již během léta. V nabídce bude Pinot noir – Blanc de Noirs, Pinot noir rosé a Modrý Portugal rosé. V tomto roce naše vína nabízíme v náhradních prostorách vinotéky v Ornamentální zahradě, ale velmi intenzivně pracujeme na renovaci prostoru viničního domku, který bychom měli otevřít v příští sezóně,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Ač to zpočátku nevypadalo, révě se v druhé polovině vegetačního období dařilo a dosáhla i vyšší cukernatosti než v předchozím roce. Díky tomu se do nabídky dostávají i sladší vína. „Z ročníku 2021 se nám podařilo vyprodukovat šest odrůdových vín a dvě cuvée, z nichž jedno je suché a druhé polosladké. Jsou zastoupena bílá vína, ale tradičně i vína růžová. Červená vína u nás zrají třeba i pět let, a tak letošní nabídku doplňujeme Rulandským modrým ročníku 2017,“ představuje sortiment Vladimíra Egertová, vedoucí Vinice sv. Kláry.

V letních měsících bývají oblíbená růžová vína. Ročník 2021 zastupuje odrůdové polosladké rosé Rulandské modré a lehké polosuché víno Klára z odrůdy Modrý Portugal. Na své si přijdou i milovníci bílých vín. Nabízejí se čtyři odrůdová vína – Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Tramín červený a Rulandské šedé a dvě cuvée – provoněná Botanica a suchý Angelus. „Ryzlink roku 2021 dosáhl vyšší cukernatosti, než jsme byli zvyklí, nicméně lehce vyšší kyselinka ho posouvá do kategorie polosuchých vín. Ve vůni najdeme limetu, zelené jablko a hrušky. V chuti se projevuje typický mladý ryzlink a tóny vůně přecházejí do chuti. Milovníkům čistě suchého vína bych doporučila naše nové cuvée Angelus. To je příjemně svěží víno s vůní vyzrálých grepů a okvětních plátků růží. V chuti je Müller Thurgau dobře doplněn Tramínem červeným, který je velmi ovocný a v závěru působí lehce kořenitě,“ doplňuje Vladimíra Egertová.*

Zdroj: TZ Botanické zahrady hl. m. Prahy

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down