14.06.2022 | 02:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zmapujme červenokvěté hlaváčky

Hlavní výbor České botanické společnosti vyhlásil rostlinou roku 2022 hlaváček letní (Adonis aestivalis). Dříve se hlaváček letní vyskytoval běžně spolu s dalšími teplomilnými pleveli zejména ve středních Čechách a na jižní Moravě. Dnes je to ohrožený druh, který na mnohých místech vlivem intenzifikace zemědělství vymizel.

Podobný osud sdílí i příbuzný hlaváček plamenný (Adonis flammea). Do jisté míry však absence záznamů o výskytu obou hlaváčků může být způsobena jen neznalostí. Polní okraje v zemědělské krajině, kde se oba druhy nejčastěji vyskytují, totiž nepatří k vyhledávaným cílům turistů ani botaniků. Zároveň jde o jednoleté rostliny vázáné hlavně na kultury ozimých obilnin, jejichž výskyt je vzhledem ke střídání plodin obtížně předvídatelný. Současné rozšíření jednoletých hlaváčků tak zůstává hádankou.

Dosavadní znalosti shrnují rozpracované mapy rozšíření hlaváčku letního a h. plamenného, které lze najít v botanické databázi Pladias na následujících adresách: https://pladias.cz/taxon/distribution/Adonis%20aestivalishttps://pladias.cz/taxon/distribution/Adonis%20flammea. Autoři map uvítají údaje o současném výskytu obou druhů jak od botaniků, tak od ostatních přátel přírody. Pokud se někdo chce zapojit do mapování, může nálezy z volné krajiny zaslat prostřednictvím formuláře na stránkách https://rostlinaroku.cz. Další možnosti sdílení dat poskytují mobilní aplikace BioLog a iNaturalist.*

Zdroj: TZ České botanické společnosti

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down