05.06.2022 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring škůdců polní zeleniny

Zvyšuje se počet třásněnek na brukvovité zelenině i cibuli. V porostech i lapácích dostatek dospělců zápředníčků i můry kapustové, začínají se objevovat housenky. Lokálně škodí dřepčíci. Místy je početná mandelinka bramborová. Končí kladení květilky zelné. Na hrachu přibývají kyjatky – již na hraně škodlivosti.

Po mírné zimě a střídavém počasí je výskyt škůdců odlišný v závislosti na regionu i v rámci pozemků na jednom katastru. Na jedné lokalitě druh škodí, na jiné je pod prahem pozorovatelnosti – nepodcenit monitoring. Brukvovitá zelenina – přes pokles v lapácích z důvodu chladného počasí zůstává vysoká početnost dospělců zápředníčka i můr, objevují se první housenky, škodlivost bude postupně vzrůstat. Pokračuje nálet třásněnek, ochranu provést před začátkem tvorby hlávek zelí, ve kterých je ochrana obtížná a kde nejvíce škodí. Lokálně škodí dřepčíci, početnost se pomalu zvyšuje. V srdéčkách místy blýskáčci, kteří mohou poškodit nejmladší listy. Končí kladení květilky. Mšic minimum, objevují se první molice. Dospělci krytonosců na sledovaných plochách nejsou, další výsazy, které se právě sklízejí, bez poškození i bez larev v řapících.

Ostatní zelenina – přetrvává tlak mandelinek, po ošetření naletují noví dospělci. Na cibuli jsou třásněnky, které mohou na porostech z podzimu škodit. Na hrachu se zvětšují kolonie kyjatek, někde již na hraně prahu škodlivosti – s oteplením budou přirůstat. Zůstávají miny od vrtalek. Na celeru miny od vrtule celerové, ale napadení nízké, nevýznamné. Létá osenice polní, ale housenky zatím nejsou. Na chřestu dospělci a vajíčka chřestovníčka obecného. Na řepě a špenátu občas vajíčka a začínající miny květilky řepné.

Zdroj: ÚKZÚZ*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down