23.05.2022 | 05:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Monitoring škůdců polní zeleniny – 21. týden

Početnost škůdců nízká, projevil se vliv páteční bouřky doprovázené silnými poryvy větru, které část škůdců z rostlin odfouknuly. Následné ochlazení s přeháňkami není příznivé pro přílet nových jedinců. V porostech i lapácích dostatek dospělců zápředníčků (foto), objevují se první vajíčka můr, lokálně škodí dřepčíci. Do brukví naletují třásněnky, na citlivých odrůdách po sátí již první nádorky. Pokračuje kladení květilky zelné a mandelinky bramborové. Mšic zatím v porostech nízké množství.

Početnost škůdců nízká, projevil se vliv páteční bouřky doprovázené silnými poryvy větru, které část škůdců z rostlin odfouknuly. Následné ochlazení s přeháňkami není příznivé pro přílet nových jedinců. V porostech i lapácích dostatek dospělců zápředníčků, objevují se první vajíčka můr, lokálně škodí dřepčíci. Do brukví naletují třásněnky, na citlivých odrůdách
po sátí již první nádorky. Pokračuje kladení květilky zelné a mandelinky bramborové. Mšic zatím v porostech nízké množství.

Brukvovitá zelenina – vysoké odchyty dospělců zápředníčka v porostech i lapácích se projeví za 1–2 týdny výskytem prvních poškození od housenek. Na rostlinách se objevují vajíčka můr, líhnout se budou obdobně jako zápředníček. Do porostů naletují třásněnky, které později způsobují v hlávkách zelí nádorky na listech – vada vzhledu. Lokálně škodí dřepčíci, početnost se pomalu zvyšuje. V srdéčkách místy blýskáčci, kteří mohou poškodit nejmladší listy. Pokračuje kladení
květilky. Mšic minimum, objevují se první molice. Vrtalky nejsou, nejspíše zafungoval vítr. V prvních výsazech zpod textilie zůstávají larvy krytonosců, které postupně opouštějí rostliny a kuklí se v půdě. Dospělci krytonosců tento týden na poli nebyli.

Ostatní zelenina – v bramborech dospělci, vajíčka a larvy mandelinek. Na cibuli třásněnky. Mšic zatím málo. Na hrachu občas kyjatky a miny od vrtalek, škody od listopasů nevýznamné. Létá osenice polní. Na chřestu dospělci a vajíčka chřestovníčka obecného. Na řepě a špenátu občas vajíčka a začínající miny květilky řepné.

Více informací na: www.vurv.cz

Zdroj: VÚRV, v. v. i.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down