Mandloň obecná Prunus amygdalus Batsch, patří mezi skořápkaté ovoce. U nás jsou mandloně pěstovány odedávna, avšak pro nižší výnosovou jistotu téměř výhradně drobnými pěstiteli. Produkční výsadby u nás v podstatě nejsou, s výjimkou v poslední době velmi populárního městského sadu poblíž Hustopečí u Brna, který je obnoveným zbytkem kdysi rozsáhlého mandloňového sadu sloužícímu pro zásobování Čokoládovny Zora Olomouc a firmy Nestlé. Naprostou většinu světové produkce mandlí zajišťuje USA, zejména pak Kalifornie (83 %). V rámci Evropské unie (6 % světové produkce) je největším producentem Španělsko. Zbytek připadá na Austrálii, Turecko a Chile.
Mandle – jádro pecky plodu mandloně, jsou velmi oblíbené spotřebiteli. Jejich uplatnění v kuchyni je velmi široké. Kromě přímého konzumu jako pochutiny se využívají hojně zejména v cukrářství do těst, nádivek nebo na ozdobu vánočního cukroví, dortů, vánoček a velikonočních mazanců. Kromě toho je na trhu spousta nejrůznějších výrobků z mandlí od mandlového oleje, mléka, přes mandlovou mouku až po výborný mandlový likér (Amaretto), ad. Mandle obsahují celou řadu látek pozitivně působících na lidské zdraví. Jsou bohatým zdrojem zdraví prospěšných tuků, bílkovin, hořčíku, vápníku a draslíku. Obsahují antioxidanty, působí pozitivně na snižování hladiny cholesterolu, pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám a diabetu, posilují imunitu a působí protistresově. Kromě toho mají ještě celou řadu dalších pozitivních vlivů na lidský organismus.
Pěstební podmínky
Stromy jsou velmi dobře odolné proti mrazu i suchu, což je jejich velký benefit do budoucna, protože tendence k suchému průběhu vegetace bude zcela jistě pokračovat i přes občasné návraty k vlhčím létům. Nevýhodou mandloně je její poměrně brzký začátek květu – kvete jako první ovocný druh ještě před meruňkami, proto pozdní jarní mrazy mohou kvetoucí stromy snadno poškodit. V posledních letech se však začínají i na našem trhu objevovat odrůdy (Ferragnes, Ferraduel), které mají oproti tradičním odrůdám poměrně výrazně opožděný začátek květu, proto je u nich větší naděje, že poškození mrazem uniknou. K úspěchu při pěstování tak velmi výrazně kromě správného výběru stanoviště přispívá i vhodně zvolená odrůda pro dané podmínky.
Z praktického hlediska dělíme mandloně na tyto variety a formy:
– sladké mandle – var. sativa (syn. var. dulcis),
– hořké mandle – var. amara,
– praskavé mandle – var. sativa forma fragilis.
Pro pěstování volíme zásadně chráněná stanoviště, vyhýbáme se mrazovým kotlinám, volíme mírné svahy obrácené k jihu až jihovýchodu, chráněné od severu. Půda je vhodná lehčí až středně těžká, nesnáší vysokou hladinu spodní vody a půdu těžkou, zamokřenou. Mandloň je značně náchylná na moniliový úžeh, stejně jako meruňka a višeň. Ochrana je shodná s těmito plodinami. Na žádné další významné choroby ani škůdce mandloň netrpí, pouze ojediněle může malé plůdky napadnout monilióza. Při silném výskytu mšic je také možno na mandloních zaznamenat jejich výskyt. Ptáci při zrání plodů poškozují pouze odrůdy s měkkou skořápkou (Vama ad).*
Text a foto: Bc. Tomáš Jan, ÚKZÚZ, Národní odrůdový ústav
Celý text článku, včetně popisu doporučených odrůd, naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 5/2022.