V ulicích Prahy bude letos rozmístěno 21 rozprašovačů mlhy pro ochlazení

V pražských ulicích bude letos rozmístěno 21 takzvaných mlžítek, tedy rozprašovačů mlhy, které lidem v metropoli poslouží k osvěžení v horkých dnech. ČTK to dnes sdělil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek. Mlžítka mají tvar brčka, které je spolu s nástavcem umístěno na hydrantový poklop. Loni PVK rozmístily po městě 25 mlžítek.

„Od začátku května jsme nainstalovali 21 mlžítek nejen v centrální části města, ale také na Vítkově nebo na Novém náměstí v Uhříněvsi,“ řekl Mrázek. O mlžítka podle něj projevily zájem i další městské části. PVK proto nyní vybírá další vhodná místa, kam by je rozšířila. V úvahu podle Mrázka připadá dalších pět lokalit. Mlžítka jsou umisťována na hydranty, které primárně neslouží hasičům při hašení požárů. PVK každý z nich posoudí z technického hlediska, kdy je třeba posuzován stav podzemní části hydrantu nebo tlakové poměry v konkrétním místě sítě.

Kromě osvěžení Pražanů přispívají zařízení k ochlazení města. Ve městě vznikají v létě takzvané tepelné ostrovy, kde je teplota vyšší než v přírodním prostředí. Kapky vody z mlžítka absorbují část tepla z blízkého okolí, čímž dochází k ochlazování vzduchu. Spotřeba vody činí přibližně 18 litrů za hodinu. V Praze funguje kromě zmíněných mlžítek také řada pítek. Ta jsou například na Klárově u stanice metra A Malostranská nebo na Palackého náměstí u výstupu ze stanice metra B Karlovo náměstí. O pítka se stará městská firma Technická správa komunikací (TSK). Přes zimu jsou mimo provoz.*

Zdroj: ČTK

Foto: www.wikimedia.org

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down