27.04.2022 | 10:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Příbram upraví okolí Čekalíkovského rybníka, vznikne kolem něj park

Příbram v létě upraví okolí Čekalíkovského rybníka, vznikne kolem něj park. Radnice vybrala dodavatele stavby, náklady jsou 32 milionů korun bez DPH, řekl dnes novinářům starosta Jan Konvalinka (za ANO).

Dělníci nedávno rybník odbahnili a opravili jeho hráz a dno. Práce, které zahrnovaly i vybudování odtoku a mol, vyšly na čtyři miliony korun. Rekonstrukce bude nyní pokračovat druhou etapou, cílem je vybudovat u rybníka odpočinkovou zónu. Její součástí budou stromy, lavičky, mlatové cesty, herní prvky, altánek a parkoviště. Cílem je podle Konvalinky vytvořit prostor, který bude mít úplně jiné poslání než areál Nového rybníka zaměřený spíše na sport.

V parku bude i odkaz na historii italských uprchlíků z horských oblastí Valle di Ledro, kteří se dostali do Příbrami. V Itálii vzniká socha, jež bude v parku odhalena, a město počítá také s osazením lavičky Giuliana Pellegriniho, dlouholetého starosty svazku obcí Valle Di Ledro. Socha by měla podle starosty představovat ženu vedoucí dvě děti.

Obyvatelé údolí Valle di Ledro, které tehdy patřilo Rakousku-Uhersku, museli na příkaz úřadů v květnu 1915 opustit své domovy, protože se k nim blížila válečná fronta. Předpokládalo se, že budou zpět za pár dní, do rozstřílených a vybrakovaných domů se však mohli vrátit až za čtyři roky. Přes 10.000 evakuovaných Italů našlo dočasně svůj domov v Čechách.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down