Houba Pseudonectria buxi – významný patogen zimostrázu

Houbový patogen Pseudonectria buxi byl poprvé popsán ve Spojeném království v roce 1850 a již v období kolem roku 1900 byl považován za hlavní příčinu odumírání zimostrázu. Vzhledem ke skutečnosti, že dosud není znám žádný plně odolný kultivar rodu Buxus, zůstává nadále významným rizikem pro pěstování této velmi oblíbené okrasné dřeviny.

Patogen napadá zimostrázy ve všech růstových a vývojových fázích, přičemž symptomy onemocnění lze pozorovat již brzy na jaře. Především jsou napadány starší rostliny, ale choroba postihuje i sazenice. V případě napadení sazenic lze pozorovat zaostávání růstu rostlin a bělavé až světle hnědé zbarvení zasychajících listů či jednotlivých výhonů. Houba napadá zejména mladé listy a výhony. Listy ve vrcholové části výhonů ztrácejí přirozený lesk, postupně mění zbarvení od světle zelené přes slámově žlutou až nakonec na světle bronzovou. Na výhonech zimostrázů se rychle šíří rezavě hnědé skvrny a jakmile obepnou celý výhon, část nad nimi odumírá, ale listy neopadávají. Na bázi odumřelých výhonů lze často pozorovat rozpraskanou odlupující se kůru, přičemž odumřelé dřevo pod kůrou získává šedé až černé zbarvení.

Konidie a askospory houby se šíří prostřednictvím vodních kapek přenášených větrem, k infekci je zapotřebí vysoká relativní vlhkost vzduchu a ovlhčení a dochází k ní přes drobná poranění rostlin způsobená hmyzem, řezem či abiotickými faktory. Přenos je možný i dosud bezpříznakovými rostlinami dovezenými z okrasných školek ze zemí s výskytem choroby, přičemž rostliny s latentní infekcí se mohou jevit jako bezpříznakové po velmi dlouhé období.

Ochrana proti tomuto škodlivému organismu spočívá ve vhodně zvolené kombinaci preventivních a pěstitelských opatření. Obecně se doporučuje ponechat nově zakoupené rostliny v izolaci po dobu tří týdnů a před výsadbou je důkladně prohlédnout a podezřelé vyřadit. Pro výsadbu je žádoucí zvolit vhodné, nezastíněné stanoviště s dostatečným prouděním vzduchu a zároveň vybrat méně náchylný kultivar zimostrázu.

Text Dr. Ing. Zdeněk Chromý, ÚKZÚZ Brno

Fotografie: www.eppo.org

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 4/2022 s tématem měsíce Realizace a údržba zeleně.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down