19.04.2022 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mrazy zatím velké škody na úrodě ovoce nenadělaly, hrozit budou do půlky května

Dosavadní jarní mrazy zatím žádné zásadní hospodářské škody ovocnářům na budoucí úrodě neudělaly. Částečně mrazy poškodily meruňky, ale i u nich je podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka stále naděje, že ze zbývajících nepoškozených květů bude normální úroda.

Ovocnáři budou předpovědi počasí bedlivě sledovat alespoň do poloviny května, kdy přichází tzv. ledoví muži, tedy možné studené období mezi 12. a 14. květnem. „Máme před sebou ještě čtyři týdny, kdy mohou pozdní jarní mrazy přijít. V našich podmínkách je to běžné,“ řekl Ludvík. Již v noci na středu by mohly teploty klesnout nejčastěji na nulu až na minus čtyři stupně Celsia. O Velikonocích Česko podle Ludvíka zasáhla třetí vlna jarních mrazů. „Rizikovější bylo nedělní ráno. Někde byla teplota pod bodem mrazu, ale působila jen několik hodin. Větší škody nezpůsobila,“ řekl Ludvík.

Škody zatím ovocnáři sčítají hlavně z první mrazové vlny ze začátku dubna. „Škody jsou především u meruněk, kde nějaké konkrétní sady poškozené budou, ale příroda s tím počítá. U meruněk je často poškozených 50 až 70 procent květů, ale k průměrné úrodě stačí zbylých 20 procent,“ řekl Ludvík. Postupně budou případnými mrazy ohrožené i další ovocné druhy, které zatím nekvetly. V plném květu jsou nyní třešně. Na Moravě začínají rozkvétat jabloně, které jsou v Česku hlavním ovocným druhem.

Ovocnáři se sady před mrazy snaží ochránit ohříváním svícemi, pálením dřeva a slámy či používám protimrazových zamlžovačů. Pokud však jsou mrazy silné a trvají i řadu dní, je obrana velmi obtížná a také velmi nákladná. Například zvýšení teploty v hektarovém sadu parafinovými svícemi vyjde po dobu osmi hodin na 50.000 až 60.000 korun. Proti škodám z mrazů se nelze pojistit. Jarní mrazy srážejí v posledních letech úrodu ovoce v ČR dost často. Škody z mrazů ovocnáři utrpěli zejména v letech 2019, 2017, 2016 a 2011. V roce 2020 mrazy zdecimovaly úrodu meruněk. Mimořádně ničivé byly květnové mrazy v roce 2011, kdy bylo poničeno 10.500 hektarů sadů, tedy asi 60 procent všech výsadeb. Sklizeň ovoce tehdy propadla na 101 249 tun a patřila mezi nejnižší sklizně za posledních 50 let.*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down