12.04.2022 | 09:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Švestkám v Bělušicích na Mostecku mráz neublížil, meruňky jsou na tom hůř

Švestkám, které pěstují farmáři v Bělušicích na Mostecku, současné mrazy neublížily. Úroda meruněk ale bude letos zřejmě menší, protože už byly v květu. Řekl to Zoro Ščepko, spolumajitel rodinné Farmy U Švestkové dráhy.

Před mrazy je možné stromy chránit lehkým postřikem porostů drobnými vodními kapičkami, a to zpravidla před východem slunce, když teploty klesají pod nulu. Používá se také metoda dýmování či zakuřování pomocí spalování vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů. Ovocnáři z Bělušic stromy před nízkými teplotami nijak nechránili. "Děláme ekologii a necháváme tomu volný průběh," uvedl Ščepko.

Rozkvetlé byly v uplynulých dnech, kdy v České republice klesly teploty body pod mrazu, pouze meruňky. "Musíme se podívat na blizny, jestli zčernaly, nebo ne. Pravděpodobně tam nějaké škody po mrazech budou, ale v jakém rozsahu, ještě musíme zjistit," řekl Ščepko.

Farma se zaměřuje na pěstování švestek, zvaných na počest Karla IV. karlátka, a meruněk, které prodává v sušené formě nebo z nich vyrábí povidla. Rodina je pak prodává přes reklamní agenturu, kterou Ščepko vlastní. "My se obracíme na naše portfolio zákazníků a snažíme se jim vysvětlit, že než rozdávat před Vánocemi kalendáře a čínské propisky, že když rozdají něco, co se dá jíst, určitě udělají větší radost," řekl pěstitel. Zájem je podle něj poměrně velký.

Loni farma sklidila zhruba tunu karlátek a vyrobila 200 kilogramů sušených švestek a zhruba 100 kilogramů povidel.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down