18.03.2022 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Státní zemědělský fond rozdělí ovocnářům 92 milionů korun

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) podpoří ovocnáře 92 miliony korun. Podpora bude rozdělena podle míry pracnosti pěstování ovoce. Z celkového balíku získá 26 milionů korun 320 pěstitelů ovoce s vysokou pracností a 66 milionů dostane 310 pěstitelů ovoce s velmi vysokou pracností. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy SZIF. Podpora bude vyplacena přímými platbami. Zemědělci o ni mohli loni zažádat prostřednictvím tzv. jednotné žádosti.

"Mezi ovocné stromy a keře s vysokou pracností patří slivoň švestka, broskvoň, višeň, rybíz černý a červený, maliník či jahodník. Produkci těchto ovocných druhů chceme podpořit samostatným dotačním titulem," uvedl ředitel odboru přímých plateb a environmentálních podpor SZIF Josef Miškovský.

Za ovocné druhy s velmi vysokou pracností pěstování jsou považovány jabloně, hrušně, meruňky a třešně. Minimální výměra pro podporu obou skupin ovocných druhů činí nejméně jeden hektar. "S produkcí zmíněných ovocných druhů souvisí také revitalizace a postupná obnova sadů založených před rokem 1995 a zvýšení minimálního počtu životaschopných jedinců ovocného druhu na hektar," dodal Miškovský.

Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík ČTK během prvních dnů invaze Ruska na Ukrajinu řekl, že v ovocnářství jsou nepostradatelní pracovníci z Ukrajiny. "Pokud by ukrajinští pracovníci odešli, byl by to velký problém. Nebylo by je kým nahradit," uvedl.

Kolem 350 ovocnářů se i proto v úterý a středu sejde v Hradci Králové na 64. ročníku Ovocnářských dnů. Chtějí diskutovat o současných problémech a perspektivách českého ovocnářství. Během úterý by na Ovocnářských dnech měl vystoupit ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).*

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down