16.02.2022 | 12:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Originální krása begónie hlíznaté

Hlíznaté begónie (Begonia x tuberhybrida) jsou efektní a zajímavé rostliny. Velkokvěté typy mají zářivé květy o průměru až 15 cm. Mají však i své specifické požadavky. Pokud je pěstitelé rostlinám zajistí, získají originální krásu osobitých a nevšedních rostlin.

Hlíznaté begónie zahrnují několik skupin. Patří sem velkokvěté Begonia tuberhybrida gigantea, begónie se středně velkými květy – Begonia tuberhybrida floribunda, drobnokvěté Begonia tuberhybrida multiflora a převislé Begonia tuberhybrida pendula. Ve všech skupinách jsou krásné zářivé barvy, některé kultivary jsou plnokvěté či mají jednoduché květy. Některé odrůdy jsou s třepenitými či zkadeřenými květy. Hlíznaté begónie jsou byliny, které dorůstají výšky 30 až 40 cm. Listy mají různou velikost, jsou většinou křivě srdčité, celokrajné a různě zubaté až dlanitě stříhané, na svrchní straně chloupkaté. Listová čepel je tmavě zelená, výjimečně hnědočervená. Květenství vrcholičnaté. Květy hlíznatých begónií jsou různopohlavé a jednodomé. Přes zimu mají hlíznaté begónie období klidu, které přečkávají bazálními hlízami plochého nebo miskovitého tvaru. Dnešní formy mají po svých předcích mnoho biologických vlastností a nároků, které je nutné respektovat, má-li být jejich pěstování úspěšné. Předně jsou to požadavky na kypré, vysoce humózní, lehčí půdy, přiměřeně kyselé, zásobené dostatečně vláhou a přistíněné. Mají-li hlíznaté begónie vytvořit semena, vyžadují vyšší teplotu. Pokud jde o hlízy, nesmějí zaschnout, protože jinak ztrácejí svou životnost.

Rostliny si můžeme vypěstovat ze semínek nebo je pěstujeme z hlíz. Abychom získali kvetoucí rostliny v květináčích začátkem května, vyséváme již v listopadu až v lednu. Drobná semínka pěstujeme podobně jako semínka voskovek (Begonia semperflorens). V jednom gramu osiva je až kolem 50 000 semínek. Osivo vyséváme do lehkého množárenského substrátu tzv. naširoko, nejlépe do dřevěných nebo plastových truhlíčků. Důležité je mít samozřejmě vytápěný skleník a množárnu se spodním topením. Malé rostlinky přepichujeme za šest až osm týdnů do truhlíků nebo sadbovačů a v dubnu sázíme do květináčků. Při pěstování z hlíz se hlízy kladou v únoru do teplého skleníku do truhlíků s rašelinou k narašení a později sázejí do květináčů. V domácím prostředí stačí i okenní parapet nad topným tělesem. Rostliny vykvétají za tři a půl měsíce od položení hlíz k narašení. Hlíznaté begónie se používají k nejrůznějším výsadbám do volné půdy, do květináčů či okenních truhlíků a rozmanitých balkónových nádob.

Text a foto Ing. Hana Chvalová, zahradnice, Čimelice

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 2/2022 s tématem měsíce Květinářství a školkařství.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down