24.01.2022 | 07:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Odrůdy lísky obecné pro komerční produkci

Líska obecná (Corylus avellana L.) se objevuje na celé severní polokouli. V ČR je pěstována především drobnými pěstiteli, avšak je také značně rozšířena jako okrasná nebo technická dřevina. Vzhledem k její poměrně nízké náročnosti na podmínky prostředí a pěstitelskou agrotechniku je u nás potenciál k jejímu většímu rozšíření i do produkčních výsadeb.       

Odrůdy pomologicky dělíme na lísky lombardské, zellské, lombardské hybridy a zellské hybridy.

Většině odrůd vyhovuje stanoviště v teplých až středně teplých polohách, chráněné před zejména severními větry a silnými mrazy. Nejvíce škodí únorové a březnové mrazíky, které přicházejí v době květu lísky. Půdy vyžaduje teplé, hlinitopísčité nebo písčitohlinité, s dostatkem živin a vláhy. Pro pěstování volíme zpravidla tvar pravokořenného keře. Keře dorůstají výšky tří až šesti metrů a mají typický habitus podle jednotlivých odrůd. Ve Státní odrůdové knize (SOK) ČR jsou v současné době zapsány tři odrůdy lísky s úředním popisem, a kromě toho ještě dvě odrůdy s úředně uznaným popisem. V posledních letech se u nás objevují i některé zahraniční převážně starší odrůdy, které se jeví jako zajímavé a perspektivní pro pěstování v našich podmínkách. Následují popisy vybraných odrůd perspektivně vhodných pro produkční výsadby, seřazené v abecedním pořadí.

Bergeri (Luis Berger)

Patří mezi středně rané odrůdy. Samičí květy kvetou ve stejnou dobu jako květy samčí. Keř roste bujně, habitus tvoří vzpřímený až polovzpřímený. Podrůstání keře je slabé. Punčoška má obvykle stejnou délku jako plod, někdy je o něco kratší. Plod je velký až velmi velký, tvarem dlouhý válcovitý. Jádro je středně velké až velké, kulovitého tvaru, dobře vyplňuje celý prostor skořápky, slupku má silně zkorkovatělou. Dvojitá jádra se vyskytují ojediněle. Chuť má výraznou, velmi dobrou. Vyniká bohatou a pravidelnou plodností a vysokou kvalitou jádra.

Gunslebert

Středně raná odrůda. Samičí květy kvetou dříve než květy samčí. Vzrůstnost keře je středně bujná až bujná, habitus tvoří vzpřímený až polovzpřímený, podrůstání keře je slabé. Punčoška má obvykle stejnou délku jako plod, někdy je o něco kratší. Plod je velmi velký, tvarem dlouhý válcovitý. Jádro je velké, tvarem krátké válcovité, dobře vyplňuje celou skořápku. Slupku má silně zkorkovatělou. Je velmi chutné, sladké a aromatické. Dvojitá jádra se nevyskytují. Keř velmi bohatě plodí, poskytuje pěkné plody a jádra velmi dobré kvality.    

Celý text článku, včetně popisu dalších odrůd lísky obecné, naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 1/2022.

Text a foto: Bc. Tomáš Jan, ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down