27.12.2021 | 10:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Libverda slaví jubileum

V letošním roce uplyne 171 let od založení Střední školy zahradnické a zemědělské Antonína Emanuela Komerse v Děčíně Libverdě – nejstarší školy tohoto zaměření ve střední Evropě. Dvoudenní oslavy založení vzdělávacího ústavu se konaly v areálu školy za přítomnosti významných hostů a absolventů ústavu začátkem listopadu.

Vzhledem k nepříznivé epidemiologické situaci se oslava jubilejního ročníku založení školy nemohla konat v loňském roce, ve formátu 170+1 tak proběhla letos v listopadu.

Dvoudenní oslavy zahájil 5. listopadu ředitel školy, Ing. Libor Kunte, Ph.D., úvodním slovem, ve kterém se zmínil jak o historii školy, tak především důležitosti v pokračování dlouholeté tradice zemědělského a zahradnického vzdělávání na našem území. Slavnostního zahájení se kromě zástupců zřizovatele školy Ústeckého kraje zúčastnili i představitelé Statutárního města Děčín a reprezentanti oborových svazů. Za Svaz květinářů a floristů vystoupil předseda svazu Ing. Jiří Horák, jménem Svazu školkařů České republiky pozdravil účastníky setkání předseda svazu Ing. Pavel Halama.

Po slavnostním zahájení následovala před historickou budovou školy výsadba dvou exemplářů buku lesního převislého, které jako živou vzpomínku na jubilejní oslavy založení školy, věnovala firma Arboeko s. r. o.

V rámci dvoudenních oslav si pozvaní hosté a absolventi školy mohli prohlédnout vnitřní prostory i venkovní areál školy, včetně nově opravené historické budovy školy, konírny či školní botanickou zahradu. Součástí prezentace zahradnického vzdělávání se stala expozice starých krajových odrůd jabloní a výstava mapující historii zahradnického vzdělávání na Libverdě.*

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 12/2021.   

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down