22.12.2021 | 12:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zahrady pro všechny

Jedním ze zásadních témat současné zahradní tvorby je i téma přístupnosti. Otázka přístupnosti veřejného prostoru se týká nejen nově připravovaných projektů, ale i zpřístupnění již fungujících institucí. Zahrady, a zejména botanické zahrady nevyjímaje.

V letech 2016–2019 probíhal v Botanické zahradě hl. m. Prahy mezinárodní projekt zaměřený na zpřístupnění botanických zahrad a arboret nejširší veřejnosti, se zvláštním zřetelem k návštěvníkům se specifickými potřebami. Projekt Botanical Garden: Come in! Vstupte! Com in! Wejdź! Gyere be! se uskutečnil v rámci programu Erasmus+, v klíčové aktivitě Strategická partnerství v oblasti vzdělávání dospělých. Našimi partnerskými organizacemi byly dvě evropské botanické zahrady – Göteborgs botaniska trädgard, Švédsko; Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Ogród Botaniczny, Polsko a Konsorcium botanických zahrad a arboret se sídlem v Budapešti – Magyar Arborétumok és Botanikus kertek Szövetsége, Maďarsko. Zásadními výstupy projektu byla výstava pro všechny smysly a metodika práce s návštěvníky se specifickými potřebami v botanických zahradách a arboretech. Hlavní diseminační aktivitou byla mezinárodní konference Botanical Garden: A Green World for Everyone – Educational Activities for Visitors with Special Needs in Green Spaces! v polské Poznani.

Zájem o téma na evropském poli potvrdil, že problematika přístupnosti veřejného prostoru je téma aktuální a zároveň velmi potřebné. Botanická zahrada v projektu zúročila zkušenosti z více než dvacetiletého období, kdy se tématu zpřístupnění aktivně věnovala.*

Text Mgr. Jarmila Skružná, vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky, Botanická zahrada hl. m. Prahy

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 12/2021.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down