05.12.2021 | 08:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jihočeští vědci mají patent na nový způsob zpracování česneku

Vědci ze zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích získali český patent na produkci černého česneku. Ten se vyrábí takzvaným stařením. Na jeho novém způsobu pracovali pět let společně s Výzkumným ústavem potravinářským v Praze.

Vědci proces staření zjednodušili a hlavně zlevnili. Černý česnek má specifickou chuť, vůni a silnější léčivé účinky.

„Vezmeme česnek, dáme ho do sáčku a pak do sušárny, kterou nastavíme na potřebnou teplotu. Teplotu využíváme k tomu, aby se významně změnily chutě i vlastnosti česneku,“ popisuje stručný princip nové metody vedoucí katedry zemědělských produktů Pavel Smetana.

Výsledkem je černý česnek, který jinak voní i chutná. „Každá odrůda, kterou jsme zkoušeli a která se tady v Čechách pěstuje, má úplně jiný chuťový profil. Dá se tedy říct, že díky tomu máme také celou škálu možností,“ dodává Pavel Smetana.

Metoda staření česneku má několikasetletou tradici, a to v Koreji a Číně. Čeští vědci přišli s metodou podobnou, ale ekonomicky výhodnější. „V současné době se v Koreji a Číně vyrábí česnek tak, že se musí regulovat teplota i vlhkost. My jsme vymysleli metodu, kdy je třeba regulovat pouze teplotu. Tím klesají vstupní náklady na pořízení klimatické komory,“ vysvětluje vědec Jan Bedrníček.

Černý česnek se používá hlavně v přírodní medicíně. „Klasický syrový bílý česnek má mnohé blahodárné účinky, podporuje imunitu, prospívá oběhovému systému. Po procesu staření jsou všechny tyto vlastnosti ještě umocněné,“ uvádí Jan Bedrníček.

Vědci podle něj například na svých vzorcích zjistili, že černý česnek obsahuje mnohonásobně více antioxidantů. „Dokáže pomoci organismu lépe odbourávat takzvané volné radikály, což jsou v podstatě látky, které přispívají ke vzniku mnohých civilizačních chorob, například rakoviny a diabetu,“ doplňuje.

O tento nový český patent už má zájem i firma, která se zabývá zpracováním česneku.*

autor textu :Jitka Cibulová Vokatá

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down