23.11.2021 | 10:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vědci z FAPPZ přišli s nástrojem pro kontrolu pravosti českých odrůdových vín

Spektroskopie nukleární magnetické resonance neboli NMR je velmi pokročilá metoda chemické analýzy. Jejím hlavním využitím je určování chemických struktur, ale postupně si našla své místo i při hodnocení kvality potravin, zejména při kontrole pravosti. Katedra kvality a bezpečnosti potravin FAPPZ České zemědělské univerzity v Praze disponuje nejen tímto přístrojem, ale také potřebnými odborníky. Proto navázala spolupráci s Národním vinařským centrem ČR v rámci aktivit projektu METROFOOD-CZ.

Jedná se o dlouhodobý projekt nabízející spolupráci při zavádění nových metod pro stanovení kvality potravin jak ve výzkumu, tak v praxi. Česká republika se stává významným evropským producentem vína, proto svaz vinařů potřebuje nástroj pro kontrolu pravosti odrůdových vín, která jsou uváděna na trh. Ten má poskytnout garanci symbolu Chráněného označení původu (CHOP).
Studie vychází z principu, že naměřená spektra vína odrážejí diferencované signály jednotlivých látek jako otisk prstu, a porovnává je pomocí pokročilých matematických algoritmů označovaných jako vícerozměrné statistické modely a metody strojového učení.
K trénování algoritmů byl ve studii použit soubor 917 vín českého původu. Model lze použít pro klasifikaci Rulandského modrého, Frankovky, Ryzlinku rýnského, Cabernetu Sauvignon, Chardonnay, Tramínu a Hibernalu. Algoritmus také poskytuje informace o obsahu zbytkového cukru a tím umožňuje i klasifikaci na suchá, středně suchá, středně sladká a sladká bílá vína a suchá červená vína.
V současné době vědci pracují na zařazení dalších odrůdových vín, aby ještě více zvýšili počet odrůd, které algoritmus dokáže klasifikovat.*

Zdroj: www.af.czu.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down