Zhodnocení ovocnářského roku 2006

Loňská sklizeň ovoce je již několik měsíců minulostí. Celkově byla úroda hojná a ve srovnání s rokem 2005, kdy naše sady postihly jarní mrazy, je podstatně vyšší u všech ovocných druhů. Bohužel nepřízeň počasí téměř ve všech ročních obdobích často devalvovala velké úsilí o kvalitu produkce.

Velký výskyt hlodavců v zimě způsobil poškození velkých ploch sadů a zničil část produkce školkařům. Na výsadbách se v dlouhé zimě podepsala i hladovějící zvěř. Na jaře bylo mnoho míst postiženo krupobitím, které znehodnotilo část produkce. Léto bylo rozděleno na období sucha s vysokými teplotami a na dobu dešťů, která trvala celý srpen. Na některých místech byly sady i školky zaplaveny. Jinde produkce přischla, nebo se ve větší míře šířily houbové choroby. Jen podzim, kdy se sklízí většina produkce, byl příjemný. Celý rok nás navíc média informují o meteorologických rekordech. V zimě padl rekord nejvíce dní se souvislou sněhovou pokrývkou, červenec a září byl jedním z nejteplejších a nejsušších, srpen pak nejchladnější a podobně. Většina obyvatel to bere jako informaci či snad povzdech nad zkaženou srpnovou dovolenou. Pro nás ovocnáře to je skutečnost, se kterou se musíme naučit žít, protože těchto výkyvů od průměru bude zřejmě přibývat a s pouhým stěžováním na počasí a natahováním ruky ke státu pro nějaké mimořádné kompenzace, nevystačíme. I přes tuto nepřízeň většina ovocnářů rok zvládla a zužitkovala svoje úsilí. Proto je ještě v tuto chvíli v našich skladech dostatečná zásoba kvalitních jablek, která budou nabízena po celé jaro v obchodní síti.
Zima není pro ovocnáře tak náročné pracovní období. Samozřejmě u většiny výsadeb je třeba řádně provést zimní řez, jako předpoklad budoucí vysoké a kvalitní produkce. Přesto se dá najít několik dní na odpočinek a regeneraci sil, tolik potřebných ve vegetační době. Zimní období je dále vhodné pro vzdělávání a získávání nových poznatků, které obzvláště v dnešní době bývají základem úspěchu.
Ovocnářská unie ČR jako každoročně připravila pro letošní zimu několik tradičních školení. Především to jsou Ovocnářské dny v Hradci Králové, které se uskuteční 16. až 17. ledna. Na ně pak naváží regionální školení, které se budou konat 21. a 22. února ve Skalském Dvoře u Bystřice nad Pernštejnem a 1. a 2. března v Seči. Každé školení není jen příležitostí k načerpání poznatků v přednáškovém sále, ale také místem setkání s přáteli a příjemnému posezení nad nejen odbornými diskusemi. Účastníci se mohou nejen seznamovat s novinkami od prezentujících firem dodávající vše potřebné ovocnářům ale i je zde příležitost i k výměně zkušeností z praxe.
Aktuální seznam ovocnářských akcí můžete sledovat na našich stránkách: www.ovocnarska-unie.cz.
Velmi se těším na setkání s vámi, a to nejen na těchto akcích. Dovolte, abych vám závěrem popřál vše dobré, hodně zdraví, pracovní i osobní úspěchy a v letošním roce kvalitní a tak velkou úrodu, aby se dobře prodala.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *