Zemědělská a potravinářská inspekce bude kontrolovat burčák

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) bude i letos kontrolovat prodej burčáku, a to podle nového zákona z letošního května. K výrobě burčáku musejí být použity výhradně hrozny sklizené a zpracované na území České republiky.

Nápoj, kvasící mošt z vylisovaných hroznů, se může oficiálně prodávat od začátku srpna.
Jako burčák tedy nelze označit každý kvasící vinný mošt. Pokud nápoj vznikl i z hroznů dovezených, může být nabízen pouze pod názvem částečně zkvašený hroznový mošt. Významnou změnou je povinnost prodejců podávat informace o výrobci.
SZPI je přesvědčena, že údaj o výrobci pomůže zvětšit tlak na nepoctivé prodejce, kteří dříve často klamali spotřebitele nekvalitní napodobeninou. Při kontrole burčáku ze sklizně roku 2002 zjistily laboratoře přidanou vodu u sedmi z deseti vzorků.
Zákon o víně i nadále burčák definuje jako produkt, získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než jedno procento objemové a nižším než tři pětiny z celkového obsahu alkoholu. Doba prodeje burčáku zůstala nezměněna, tedy do 30. listopadu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *