Zelináře ohrožuje dovoz

Život zelinářům v České republice komplikuje v současné době hlavně dovoz levné zeleniny, zejména z Polska. Na Zelinářských dnech v Olomouci to minulý týden řekl podle agenturních zdrojů předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

Tuzemský trh podle něj nyní zaplavuje polské zelí, jehož cena je hluboko pod výrobními náklady. „Zelináři mají uskladněné zboží a nyní jej velmi obtížně dostávají na trh, protože k nám jde polské zelí za ceny, které jsou hluboko pod hranicí rentability,“ uvedl a dodal, že kilogram polského zelí se nyní do ČR dováží i za méně než dvě koruny. Kvůli tomu čeští pěstitelé prodávají kilogram zelí ani ne za tři koruny, přičemž jejich výrobní náklady zatěžuje skladování zelí a jeho úprava. Přitom nemají moc možností, jak se dovozům levné zeleniny bránit.
Ministr zemědělství Jaroslav Palas je však přesvědčen, že má stát k dispozici dostatečné nástroje na to, aby dovozu zeleniny za dumpingové ceny zabránil. „V přístupové smlouvě jsme vyjednali to, že pokud náš trh bude ohrožen levnou produkcí z ostatních zemí, tak máme právo zahájit urychlená jednání ve směru ochrany našeho trhu,“ řekl. Nelehké postavení tuzemských pěstitelů nicméně dokládá bilance zahraničního obchodu České republiky se zeleninou, která od ledna do listopadu loňského roku skončila podle statistik ministerstva zemědělství schodkem 4,16 miliardy korun.
Zelináři mají však podle Palase před blížícím se vstupem země do unie ještě co dohánět, aby dokázali čelit silnému konkurenčnímu tlaku zelinářů z evropských zemí, zejména při vytváření odbytových center a zlepšení úpravy zeleniny. Na druhou stranu ministr tvrdí, že mají dobrou šanci prosadit se na evropském trhu. „Čeští zelináři mají řadu komparativních výhod, jakou jsou například nižší mzdové náklady, avšak chybí jim lepší organizovanost trhu, to znamená slučování do odbytových center, a mají horší přípravu produkce pro trh, tedy balení,“ dodal. Tyto nedostatky by podle něj měli odstranit ještě před vstupem do unie nebo těsně po něm. „Nevidím důvod, proč by do budoucna měl trend snižování rozsahu zelinářské výroby u nás pokračovat. Máme kvalitní produkci, jde jen o to, abychom ji uměli připravit pro oko spotřebitele,“ uvedl ministr s tím, že při investicích do zlepšení posklizňové úpravy zeleniny mohou pěstitelé počítat s podporou státu.
Zpoždění v zakládání odbytových center potvrzuje i Zeman: „Vytváření odbytových organizací nejde tempem, kterým by se mělo ubírat. Nicméně k určitému posunu došlo. V České republice jich nyní funguje pět a vznik dalších se připravuje,“ konstatoval. Odbytová centra jsou podle něj důležitá nejen proto, že zelináři díky nim mají při jednání s velkoodběrateli větší šanci prosadit lepší obchodní podmínky, ale zejména proto, že přes tyto organizace potečou do země peníze z evropských fondů. Zeman odhadl, že pětice odbytových center zatím sdružuje pěstitele, kteří se na tuzemské produkci zeleniny podílejí 20 až 30 procenty, přičemž optimální by byl zhruba sedmdesátiprocentní podíl.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *