Zelí od firmy Moravoseed pro profesionální pěstitele

V letošním roce jsme testovali novinky a odrůdu SONJA F1 na pozemku Agrospolu Bolehošť. Výsevy proběhly 22.3.2004 a výsadba na pole 7.5.2004. Agrotechnika a ošetření během vegetace byly zajištěné standardním firemním způsobem. Hodnocení provozních testů vedoucím zahradnictví a zelinářského úseku Svatopluka Drnce bylo velmi zajímavé.

Za velice zajímavou a perspektivní považuje odrůdu SONJA F1, kterou délkou vegetace a tvarem přirovnal k známé zahraniční odrůdě Ambrosie. Odrůda SONJA F1 má velmi dobrý zdravotní stav. Postupná sklizeň započala 1.10.2004 a byla ukončena až 3.11.2004. Po celou dobu sklizně odrůda udržela zdravotní stav na velmi dobré úrovni. Kvalita odrůdy bude ještě posouzena o hodnocení v kysané podobě.

SONJA F1
Hybrid polopozdního hlávkového zelí pro využití na krouhání, krátkodobé skladování i přímý konzum. Vyznačuje se vysokým výnosem, tříděním a odolností proti praskání hlávek. Hlávky jsou velké, ploše kulovité, středně zelené až šedozelené na středním vnějším košťálu. Vyniká velmi dobrým zdravotním stavem a odolností proti předčasnému praskání hlávek. Nepraská ani při delším ponechání na poli. Je vhodný pro jednorázovou sklizeň. Vegetační doba od výsadby 125 – 130 dnů. Doporučená hustota porostu 27000 – 32000 ks/ha

AVAK F1
Hybrid polopozdního hlávkového zelí vyšlechtěný zejména pro kruhárenské zpracování. Vhodný je i pro přímý konzum a krátkodobé skladování. Hlávka je střední až velká na krátkém až středním vnějším košťálu. Vnitřní košťál je střední. Rostliny se nevyvrací. Vyznačuje se vysokým výnosem i tříděním hlávek. Je určen hlavně pro jednorázovou mechanizovanou sklizeň. Dobrý zdravotní stav a odolnost proti předčasnému praskání hlávek. Nepraská ani při delším ponechání na poli. Vegetační doba od výsadby 115 – 120 dnů. Doporučená hustota porostu 27000 – 32000ks/ha

ALBATROS F1
Hybrid pozdního zelí určený ke skladování. Hlávka je středně velká, velmi pevná a pravidelně vyplněná a velmi dobře uzavřená. Má vysokou odolnost proti předčasnému praskání hlávek. Hmotnost hlávky je 2,5 – 3 kg. Vegetační doba od výsadby je 145 – 155 dnů. Doporučená hustota porostu 40000 – 45000 ks/ha

AROS MS F1
Hybrid pozdního až velmi pozdního hlávkového zelí určený zejména ke skladování. Vyznačuje se vysokou hustotou hlávky, vysokým výnosem a vynikajícím tříděním. Hlávka je střední velikosti na vyšším vnějším košťálu, nevyvrací se. Nepraská ani při delším ponechání na poli. Vegetační doba od výsadby je 140 – 150 dnů. Doporučená hustota porostu 40000 – 45000 ks/ha

Balení a úprava osiv

Obsahuje vybrané odrůdy pro profesionální pěstitele. Osiva jsou připravená z vybraných partií, kalibrovaná na jednotlivé šarže, které jsou samostatně testované na klíčivost a energii klíčivosti. Vybrána jsou pouze nejkvalitnější šarže semen. Firma MORAVOSEED MIKULOV používá moderní způsob moření osiva – inkrustaci. Ve speciálním zařízení rotuje osivo velkou rychlostí. Barva, fungicid případně insekticid jsou ve formě velice jemné suspenze postupně nanášené na povrch semene. Proces nanášení jednotlivých vrstev společně s průběžným sušením semene vede k tomu, že jednotlivé komponenty ve vrstvách jsou rovnoměrně rozděleny.
Osiva mohou být, dle přání zákazníka následně upravena:
– kvalita Q (quality seeds) – kalibrace, inkrustace fungicidem

– kvalita Q+ (quality seeds) – kalibrace, inkrustace fungicidem a insekticidem

– předklíčené osivo – v takto upraveném osivu je iniciován proces klíčení. Použitím předklíčeného osiva se zásadně zvyšuje jednotnost a polní vzcházivost. Použitelnost takto upraveného osiva je časově omezená a nelze jej použít v následující sezóně. V základní nabídce je nabídnuto osivo petržele. Firma MORAVOSEED MIKULOV může připravit i další druhy zeleniny dle přání zákazníka.

– pelety – jde o úpravu osiva anglické firmy GTG, kdy semeno je obaleno speciální obalovací směsí, jehož součástí je fungicid a na zakázku je možné použít také insekticid. V základní nabídce jsou pelety celeru a salátu. Firma MORAVOSEED MIKULOV může připravit pelety i dalších druhů zeleniny dle přání zákazníka.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *