Výživa angreštů, rybízů, jost a jejich nejčastěji pěstované odrůdy

Angrešt, rybíz a josta (kříženec černého rybízu a angreštu) patří mezi drobné ovoce a v našich klimatických podmínkách k nejpěstovanějším druhům. Jejich výhodou je velmi časný nástup do plodnosti, snadnost pěstování a především všestranná využitelnost v kuchyni.

Rybíz, angrešt i josta patří mezi ovoce s vysokým obsahem vitamínů a esenciálních minerálií. Plody mají nízkou kalorickou hodnotu, protože obsah glycidů, tuků a dusíkatých látek je poměrně nízký. Celkový obsah cukrů se pohybuje mezi 2,5 – 10 %. Rybíz se liší od většiny druhů ovoce i tím, že obsahuje málo disacharidů (sacharózy), přičemž je rozhodující obsah vysoce hodnotných monosacharidů (glukóza, fruktóza). Z polysacharidů je velmi cenný výskyt pektinu, celulózy a škrobu, které jsou přítomny v nezralém ovoci a při dozrávání se enzymaticky štěpí na cukry. Obsah pektinů bývá od 0,1 do 1,6%.
Obsahem vitamínu C se černý rybíz vedle rakytníku, papriky a šípků řadí mezi nejbohatší vitaminozní zdroje. V léčitelství se listy osvědčily jako prostředek močopudný , vyvolávající pocení a protiprůjmový. Přidávají se i do čajových směsí. Listová droga se vnitřně užívá ve formě nálevu (2 čajové lžičky řezané drogy na šálek vody) při onemocnění z nachlazení, kašli, revmatismu, onemocnění močových cest a průjmu. Ke zlepšení chuti nálevu se doporučuje listy spařit a čajový nálev smíchat s mlékem. Plody mají podobné užití při kašli a chrapotu jako listy Užívají se také k vyvolání pocení a jsou vhodným prostředkem proti dně. Šťáva plodů svým obsahem zvyšuje pružnost cév a odolnost organismu proti prochladnutí. Listy i plody podporují látkovou výměnu.
Pěstování rybízu a angreštu má pro zahrádkáře několik výhod. Mezi ně patří brzký začátek plodnosti.Výnosy z keře při pěstování nových odrůd a dobré zahrádkářské agrotechnice jsou v porovnání se starými odrůdami podstatně vyšší.Tak např. u bílého rybízu odrůdy Primus v průměru 9 kg, u červeného odrůdy Losan, Tatran a Detvan až 10 kg. Podobně je tomu i u angreštu. Možnost různých způsobů pěstování a poměrná nenáročnost na umístění v zahrádce hovoří ve prospěch jejich pěstování. Rybíz, angrešt i jostu sklízíme za 80 až 100 dnů od prvních kvítků.Sklizeň začíná podle odrůdy koncem června až v červenci, některé odrůdy, jako např. Heinemanův pozdní, až začátkem srpna. Samozřejmě, že pro dřívější nebo pozdější sklizeň je kromě odrůdy rozhodující i pěstitelská oblast. Při výběru odrůd proto budeme postupovat tak, abychom si zajistili průběžnou sklizeň. Z raných odrůd jsou vhodné Losan, Detvan, z pozdních pak je vynikající např. odrůda Tatran. Z bílých odrůd je velmi dobrá odrůda Blanka či Primus. Také výběr v odrůdách černého rybízu je poměrně značný. Vedle známé odrůdy Otelo je vhodný i Fanal, či Démon vyznačující se velmi lahodnou chutí. Také v odrůdách angreštu je z čeho vybírat. Mezi bílými odrůdami kraluje Bílý nádherný, či Roman. Ze žlutých je vynikající Zlatý fík, Chryso nebo Citronový obří. V zelených odrůdách je velmi oblíbený Skvost a Mistral, které patří k k těm novějším. Nejvyhledávanější jsou pak červené odrůdy jako je Šolcova naděje, Astrid, Finál, či Invikta s velkou odolností vůči americkému padlí. Pokud si tedy vybereme pro svou zahrádku vhodné odrůdy, výsadbou péče o ně nekončí.
Často se zapomíná, že zárukou vysoké sklizně je správné hnojení. Veškeré nároky na vyváženou výživu angreštu, rybízu a josty splňuje hnojivo AGRABIOMIN na rybízy a angrešty, určený právě pro tyto ovocné druhy. Významnou složkou tohoto hnojiva je drcená rohovina. Hnojení drobného ovoce se provádí ve dvou fázích a to na jaře a podruhé na podzim. Správná volba odrůdy, doporučená výživa a dostatečná zálivka a řez jsou pak předpokladem pravidelných a bohatých sklizní.

Prima tip:
Mezi nejzávažnější choroby angreštu patří americké padlí. Velmi často je jeho výskyt podmíněn nesprávným hnojením, dokonce přehnojením dusíkatými hnojivy. Využití Agrabiominu je vedle dalších zásad správného pěstování cestou, k omezení této hospodářsky nejvýznamnější houbové choroby.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *