Výživa a hnojení zahradních plodin

Nově vydaná kniha zaplňuje mezeru v řadě odborné literatury. Předcházející publikace s podobným obsahem byly věnovány především velkému zemědělství, pouze část textu se zabývala zahradnickou problematikou.

Kniha je určena nejen studentům MZLU, ale je i vhodnou pomůckou pro studenty ostatních univerzit a středních škol, ale jistě ji využijí a ocení i laici.
Zahradnictví hraje i v součastné době důležitou roli v rámci rostlinné výroby, zvláště uvědomíme-li si, že výměra zeleniny představuje 34, ovocné sady 49 a vinice 12 tisíc hektarů.
Pro vysokou a kvalitní produkci je jedním z nezbytných předpokladů dobrá půdní úrodnost. Na jejím poklesu nebo zvýšení závisí ekonomická efektivnost jednotlivých hospodářství.
Z toho vyplývá, že kvalita a stabilita rostlinné produkce je přímo závislá na půdních vlastnostech, vyrovnané bilanci organických látek a náhradě odčerpaných živin hnojením. Půda se stává spolu s ovzduším základním článkem vstupu prvků a látek do potravního řetězce, který může být ovlivněn zpracováním půdy, zvolenou odrůdou, zdravotním stavem a další řadou vlivů, včetně povětrnostních.
Publikace je rozdělena do pěti kapitol: zelenina, Ovocné kultury, Vinná réva, Substráty pro zahradnictví a Speciální hnojiva pro zahradnictví. Jednotlivé kapitoly pojednávají o významu makro- a mikroelementech, o hnojení jednotlivých skupin, o hnojení organickými a minerálními hnojivy.
Velmi krátce jsou zmíněny i substráty, především průmyslově vyráběny.
Jaroslav Hlušek, Rostislav Richter, Pavel Ryant: Výživa a hnojení zahradních plodin. Vydání první. Vydal Ing. Martin Sedláček, Praha, 2002, 96 stran.

Komentáře ke článku 1

  • Zdeněk Brož

    Dobrý den ! každý rok jsem přihnojoval brambory na list campofortem,který jsem ředil dle návodu 10 l na 300 l vody na 1 ha,u mne 4 ary , 0,4 l na 40 l vody,letos bych chtěl použít kristalon gold, v návodu uvádí desetkrát menší koncentraci naž u campofortu,podle mne je to chyba, v desetiné čárce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *